Linecké cukroví s citrónovým krémem
Vánoce přijdou za pár týdnů a hospodyňky už listují v kuchařkách a časopisech a vybírají co upečou. A linecké cukroví na stolech mnoha domácností nebude chybět. Zkuste ho s citónovým krémem, křehké těsto si s jemně kyselým krémem skvěle rozumí!
- 70 g cukru moučka
- 140 g másla
- 210 g hladké mouky
- 1 žloutek
- Na citrónový krém:
- 70 ml citronové šťávy
- 60 až 80 g moučkového cukru (podle chuti)
- 4 žloutky
- 50 g másla
- nastrouhaná kůra ze 2 citronů
Suché ingredience smícháme a zapracujeme žloutek a změklé máslo. Vypracujeme šišku těsta, kterou dáme přes noc do ledničky. Následující den z těsta vyválíme placku asi 3 mm vysokou a vykrajujeme kolečka. Do poloviny koleček uprostřed vykrojíme ještě malé kolečko.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova, trvá to asi 8 minut. Spodní část cukroví potřeme lemon curd a přiklopíme. Krém připravte až před Vánoci, aby se nezkazil.
Citrony důkladně omyjeme a nastrouháme. Potom z nich vymačkáme šťávu a všechny suroviny kromě másla smícháme a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme asi 2 minuty.
Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a vaříme další 3 minuty, směs během toho zhoustne asi jako pudink. Nakonec propasírujeme přes sítko a zbavíme tak směs kousků kůry a vlijeme do skleničky.
Nevíte jak uplatnit bílky? Vyzkoušejte třeba křehkou Pavlovu.
Související
-
Máslové sušenky
Máslové sušenky si můžete ze čtyř surovin připravit doma, jsou úžasně křehké, sladké tak akorát a hrozně dobré!
-
Čokoládové lanýže
Lanýže je dobré připravovat těsně před Vánoci. Nejen pro jejich krátkou trvanlivost, ale také proto, že jsou tak dobré, že déle než pár dnů na stole nevydrží.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Zapomeňte na povinnou četbu. Babička potěší v každém věku.
Veronika Sedláčková, moderátorka ČRo Plus


Babička
Nejslavnější klasické dílo spisovatelky Boženy Němcové. Geniální kniha, vše podstatné už zde bylo řečeno.