Linecké cukroví s citrónovým krémem
Vánoce přijdou za pár týdnů a hospodyňky už listují v kuchařkách a časopisech a vybírají co upečou. A linecké cukroví na stolech mnoha domácností nebude chybět. Zkuste ho s citónovým krémem, křehké těsto si s jemně kyselým krémem skvěle rozumí!
- 70 g cukru moučka
- 140 g másla
- 210 g hladké mouky
- 1 žloutek
- Na citrónový krém:
- 70 ml citronové šťávy
- 60 až 80 g moučkového cukru (podle chuti)
- 4 žloutky
- 50 g másla
- nastrouhaná kůra ze 2 citronů
Suché ingredience smícháme a zapracujeme žloutek a změklé máslo. Vypracujeme šišku těsta, kterou dáme přes noc do ledničky. Následující den z těsta vyválíme placku asi 3 mm vysokou a vykrajujeme kolečka. Do poloviny koleček uprostřed vykrojíme ještě malé kolečko.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova, trvá to asi 8 minut. Spodní část cukroví potřeme lemon curd a přiklopíme. Krém připravte až před Vánoci, aby se nezkazil.
Citrony důkladně omyjeme a nastrouháme. Potom z nich vymačkáme šťávu a všechny suroviny kromě másla smícháme a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme asi 2 minuty.
Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a vaříme další 3 minuty, směs během toho zhoustne asi jako pudink. Nakonec propasírujeme přes sítko a zbavíme tak směs kousků kůry a vlijeme do skleničky.
Nevíte jak uplatnit bílky? Vyzkoušejte třeba křehkou Pavlovu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.