Linecké cukroví s citrónovým krémem

Vánoce přijdou za pár týdnů a hospodyňky už listují v kuchařkách a časopisech a vybírají co upečou. A linecké cukroví na stolech mnoha domácností nebude chybět. Zkuste ho s citónovým krémem, křehké těsto si s jemně kyselým krémem skvěle rozumí!

Ingredience
  • 70 g cukru moučka
  • 140 g másla
  • 210 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • Na citrónový krém:
  • 70 ml citronové šťávy
  • 60 až 80 g moučkového cukru (podle chuti)
  • 4 žloutky
  • 50 g másla
  • nastrouhaná kůra ze 2 citronů

Suché ingredience smícháme a zapracujeme žloutek a změklé máslo. Vypracujeme šišku těsta, kterou dáme přes noc do ledničky. Následující den z těsta vyválíme placku asi 3 mm vysokou a vykrajujeme kolečka. Do poloviny koleček uprostřed vykrojíme ještě malé kolečko.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova, trvá to asi 8 minut. Spodní část cukroví potřeme lemon curd a přiklopíme. Krém připravte až před Vánoci, aby se nezkazil.

Citrony důkladně omyjeme a nastrouháme. Potom z nich vymačkáme šťávu a všechny suroviny kromě másla smícháme a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme asi 2 minuty.

Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a vaříme další 3 minuty, směs během toho zhoustne asi jako pudink. Nakonec propasírujeme přes sítko a zbavíme tak směs kousků kůry a vlijeme do skleničky.

Nevíte jak uplatnit bílky? Vyzkoušejte třeba křehkou Pavlovu.

Mohlo by vás zajímat