Tip od autora nejlepšího vánočního salátu roku 2017: vařte brambory v solném roztoku i dvě hodiny
Chcete si letos tradiční štědrovečerní večeři něčím ozvláštnit? Inspirovat se můžete v receptech posluchačů Českého rozhlasu nebo od farmáře Martina Pánka z Jeseníků, jehož bramborový salát letos ovládl už jedenáctý ročník mistrovství České republiky.
Nejlepší bramborový salát v Česku
Martin Pánek z Jeseníků je původně veterinární technik, teď ho ale živí jeho farma. Jeho velkou láskou je jídlo. A že je v jeho přípravě přeborník, má potvrzené šesti tituly mistra republiky o nejlepší bramborový salát. Ten poslední umíchal na začátku prosince s rodinou na šampionátu 24 týmů v Mratíně kousek nad Prahou.
Na první pohled je docela obyčejný. Kromě povinných brambor a majonézy, které musely podle pravidel v salátu být, obsahuje salát mrkev, okurky, ale i třeba červené kapie nebo křepelčí vejce.
Speciální je i způsob, jakým pan Pánek vaří brambory. Naučil se to na ostrově Tenerife. Brambory připravuje asi dvě hodiny v nasyceném solném roztoku, který se skládá ze čtyř litrů vody a kila soli.
„Solný roztok, pokud brambora není poškozená, aby natáhla sůl, tak naopak vytáhne ještě víc vody, a brambora je tak lojovatější a pevnější,“ popisuje pro Český rozhlas Martin Pánek.
Suroviny:
2 kg brambor
4 mrkve
1 žlutá cibule
1 červená cibule
3 šalotky
2 lahůdkové cibulky
5 sterilovaných okurek
1 červená kapie
4 slepičí vejce
8 křepelčích vajec
3 stonky řapíkatého celeru
2 jablka
6 lžic zeleného hrášku
4 lžíce majonézy
4 lžíce tatarské omáčky
2 lžíce plnotučné hořčice
sůl
pepř
med
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.