Tip od autora nejlepšího vánočního salátu roku 2017: vařte brambory v solném roztoku i dvě hodiny
Chcete si letos tradiční štědrovečerní večeři něčím ozvláštnit? Inspirovat se můžete v receptech posluchačů Českého rozhlasu nebo od farmáře Martina Pánka z Jeseníků, jehož bramborový salát letos ovládl už jedenáctý ročník mistrovství České republiky.
Nejlepší bramborový salát v Česku
Martin Pánek z Jeseníků je původně veterinární technik, teď ho ale živí jeho farma. Jeho velkou láskou je jídlo. A že je v jeho přípravě přeborník, má potvrzené šesti tituly mistra republiky o nejlepší bramborový salát. Ten poslední umíchal na začátku prosince s rodinou na šampionátu 24 týmů v Mratíně kousek nad Prahou.
Na první pohled je docela obyčejný. Kromě povinných brambor a majonézy, které musely podle pravidel v salátu být, obsahuje salát mrkev, okurky, ale i třeba červené kapie nebo křepelčí vejce.
Speciální je i způsob, jakým pan Pánek vaří brambory. Naučil se to na ostrově Tenerife. Brambory připravuje asi dvě hodiny v nasyceném solném roztoku, který se skládá ze čtyř litrů vody a kila soli.
„Solný roztok, pokud brambora není poškozená, aby natáhla sůl, tak naopak vytáhne ještě víc vody, a brambora je tak lojovatější a pevnější,“ popisuje pro Český rozhlas Martin Pánek.
Suroviny:
2 kg brambor
4 mrkve
1 žlutá cibule
1 červená cibule
3 šalotky
2 lahůdkové cibulky
5 sterilovaných okurek
1 červená kapie
4 slepičí vejce
8 křepelčích vajec
3 stonky řapíkatého celeru
2 jablka
6 lžic zeleného hrášku
4 lžíce majonézy
4 lžíce tatarské omáčky
2 lžíce plnotučné hořčice
sůl
pepř
med
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka