Pernštejnlove, Pardubice, prázdniny. Osvědčená péčka znovu na scéně

25. červenec 2022

Deset představení v hlavním programu, pět koncertů, vystoupení pro děti a půlnoční divadlo. Velké nádvoří, šapitó na zámeckých valech a parkán. Od úterý 26. července do soboty 30. července hostí pardubický zámek divadelní open air festival.

Pernštejnlove tak bude mít tradiční renesanční kulisy. Své si určitě řeknou i pávi. Zájem bude. „S předprodejem můžeme být spokojení. Začali jsme trochu dřív a čísla byla dlouho rekordní. Teď se to trochu srovnalo, ale je to rozhodně lepší než loni. Doba je těžká. Vážíme si toho, že lidé přesto mají zájem o náš festival,“ oceňuje za organizátory Tomáš Klement.

Zachova premiéra

Jedním z hlavních taháků letošního 7. ročníku je vyprodané monodrama Skečmen. V titulní a jediné roli se představí Roman Zach. „Do skvělé komedie Roman dodal spoustu vlastních nápadů a postřehů ze života. Mluvil jsem s ním. Na pardubickém zámku ještě nikdy nebyl a navíc letní hraní miluje.“

Některá další přestavení jsou podle Klementa taky už skoro vyprodaná, jako třeba zahajovací Hřeben Bruce Willise v podání olomouckého Divadla Tramtarie. „Komedie o alopecii, kdy muži ztrácejí vlasy. Soubor se na náš festival vrací už potřetí. Vždycky se dočkal nadšených ohlasů diváků. Nejvíc se těším na Útulek, protože si v něm zahraju. Bude to taková dvojrole organizátor/herec. Taky se těším na Rande naslepo. Jde o takový náš pardubický unikát. Diváci jdou na představení a nevědí o něm nic. Zní to hodně troufale, ale hodně se to ujalo.“

Hřeben Bruce Willise v podání olomouckého Divadla Tramtarie

Spolek NaEx při přípravách spolupracuje s Východočeským muzeem v Pardubicích. „Osobně bych ráda stihla Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. Určitě doporučuji i premiéru pohádky pro děti v podání souboru Týbrďo divadlo nazvanou Za pohádkou kolem světa,“ říká Kateřina Procházková z muzea. Závěrečným představením bude muzikál divadla Hrobeso na motivy oblíbeného filmu Adéla ještě nevečeřela autora Radka Balaše.

Prodloužený večer

Ani po skončení divadla nemusí obecenstvo odcházet. „Snažíme se, aby s námi diváci zůstali taky po představení, aby si dali nějaký drink, sdělili si dojmy. I letos v parkánu po programu na hlavní scéně bude zhruba od 22:30 zdarma koncert. Máme tam třeba skvělou kapelu teepee, vystoupí taky Chanson trio de Coucou v čele se zpěvačkou Radkou Rubešovou. Zveme i hudebníka Davida Pomahače, duo Něco Něco a další,“ vyjmenovává Klement.

Letos nově můžete využít relaxační zónu. A tradičním bonbónkem na závěr bude sobotní půlnoční představení Na políčku, konverzační groteska souboru talentovaných herců a čerstvých absolventů DAMU Ductus Deferens.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související