Petr Voldán - zpravodaj, publicista

4. říjen 2014

Publicistu Petra Voldána můžete znát z televizních obrazovek. Jeho hlas slýcháte také v ranní glose Českého rozhlasu Pardubice.

Během své kariéry se hlásil jako stálý zpravodaj rozhlasu z Moskvy, Pobaltí i Afghánistánu, byl vedoucím kolegů redaktorů a zpravodajů, následovala mise zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu pro Velkou Británii se sídlem v Londýně a poté se v roce 2000 znovu vrátil do Moskvy jako stálý zpravodaj v Ruské federaci. Odtud, po sedmadvaceti letech u rozhlasového mikrofonu, odešel do Evropského parlamentu, kde pracuje jako asistent.

Vedle rozhlasu, který považuje za ojedinělý fenomén - proto se k němu rád vrací i v současné době jako glosátor dění pro ČRo Pardubice, zprostředkovává dlouhodobě svoje pohledy na život v Evropě i dalších částech světa také čtenářům oblíbeného časopisu 100+1.

O své „Postřehy odjinud“ se dosud podělil s televizními diváky v seriálech ze Skotska a potom z Irska. Právě těchto třináct TV fejetonů bylo oceněno Výroční cenou The Wild Geese za rok 2001 za přínos k propagaci Irska v naší zemi a za „prohlubování přátelství“ mezi oběma národy. Nejnovější sérií je „Wales očima Petra Voldána“.

Petr Voldán s Jolanou Voldánovou

"Rádio je nemoc. Chytl jsem ji a zatím se nevyléčil. Někdy k tomu není daleko, jenomže já myslím, že koho práce občas nenaštve, nedělá ji pořádně. Rozhlasákem jsem i proto, že jsem tam, kde se něco děje. A taky proto, že rád dělám s profesionály", říká Petr Voldán.

autoři: nov , Jolana Voldánová
Spustit audio