Pivaři, neurazte se, ale pivo je vlastně zkvašený bylinkový čaj, myslí si bylinkářka

9. srpen 2023

Bylinkářka Radka Svatošová se už mnoho let zabývá různými bylinkovými recepty, které sama tvoří. Jejím cílem je naučit se domácí soběstačnosti. Svoje znalosti teď sepsala v nové knize Domácí soběstačnost s podtitulem Co nás naše babičky nenaučily. V jedné z kapitol se věnuje fermentovaným nápojům, domácímu vínu a dokonce i pivu.

„Kdysi jsem četla knihu Červený stan z dávné historie o ženách, které putovaly a žily se svými rodinami nomádským způsobem života. Když se utábořily, uvařily svým mužům pivo. Tak jsem si říkala, že to nebude tak složité, když to předkové dokázali na ohni z běžných bylin, které rostly kolem. Zkusila jsem, pivo uvařila a chutnalo mi,“ vzpomíná na své pivní začátky bylinkářka, která bere svoje domácí pivo v podstatě jako zkvašený bylinný čaj plný vitamínů. K přípravě postačí čerstvé nebo sušené bylinky, voda, cukr a kvasnice.

Houby do piva? Březovník je ideální

Aby se bylinkové pivo aspoň trochu chuťově podobalo klasickému pivu, je vhodné přidat vždy nějakou hořkou bylinku. Z běžně dostupných to může být divoký chmel, který bude dozrávat a najdete ho kolem řek i polních cest. Poznáte ho podle malých šištiček.

Chmel (ilustrační foto)

Další nahořklou bylinou je řebříček, který kvete všude, nebo pampeliška. V jejím případě se do piva hodí list, květ i kořen. Použít se dají i různé druhy pelyňků nebo popenec. S hořkostí to ale nemusíte přehánět. Stačí použít jednu až tři byliny, které máte rádi.

Do piva se mohou přidat i plody jeřabin, kůra ze stromů, dokonce i houby. Křemenáče tam ale nedávejte. Nejlepší je podle bylinkářky Svatošové březovník, který je hojnou houbou s hořkou příchutí, která má vynikající účinky na trávicí soustavu.

Recept na domácí pivo z bylin

Ingredience
  • Na 1 litr vody:
  • 4 – 8 lžic čerstvých či sušených bylin
  • 7 vrchovatých lžic cukru
  • Pekařské droždí (stačí kousek jako palec na ruce)

Nejdřív v hrnci smícháme vodu s cukrem, přivedeme k varu, tuhé byliny můžeme povařit déle, jemnější bylinky přidáme až do horké vody ve chvíli, kdy hrnec odstavíme z plotny. Necháme vychladnout na teplotu těla a přecedíme. Zkušenější mají kvasnou nádobu, ostatním stačí zavařovačka s víčkem. Do nálevu přidáme malý kousek droždí a přiklopíme víčkem zlehka, aby mohly odcházet plyny. Necháme kvasit při pokojové teplotě. Nejdřív tekutina hodně pění, což trvá dva až tři dny. Pak se reakce zklidní a od té chvíle necháme kvasit další týden až deset dní. Hotové pivo rozlijeme do klasických pivních lahví a na dosycení můžeme přidat půl lžičky cukru. Díky tomu začne bylinkové pivo pěnit. Polotovar dáme do sklepa nebo do lednice a necháme dozrát ještě dva až pět týdnů. Teprve potom můžeme ochutnávat a zjistit, zda se trpělivost vyplatila.

Spustit audio

Související