Pivaři, neurazte se, ale pivo je vlastně zkvašený bylinkový čaj, myslí si bylinkářka
Bylinkářka Radka Svatošová se už mnoho let zabývá různými bylinkovými recepty, které sama tvoří. Jejím cílem je naučit se domácí soběstačnosti. Svoje znalosti teď sepsala v nové knize Domácí soběstačnost s podtitulem Co nás naše babičky nenaučily. V jedné z kapitol se věnuje fermentovaným nápojům, domácímu vínu a dokonce i pivu.
„Kdysi jsem četla knihu Červený stan z dávné historie o ženách, které putovaly a žily se svými rodinami nomádským způsobem života. Když se utábořily, uvařily svým mužům pivo. Tak jsem si říkala, že to nebude tak složité, když to předkové dokázali na ohni z běžných bylin, které rostly kolem. Zkusila jsem, pivo uvařila a chutnalo mi,“ vzpomíná na své pivní začátky bylinkářka, která bere svoje domácí pivo v podstatě jako zkvašený bylinný čaj plný vitamínů. K přípravě postačí čerstvé nebo sušené bylinky, voda, cukr a kvasnice.
Houby do piva? Březovník je ideální
Aby se bylinkové pivo aspoň trochu chuťově podobalo klasickému pivu, je vhodné přidat vždy nějakou hořkou bylinku. Z běžně dostupných to může být divoký chmel, který bude dozrávat a najdete ho kolem řek i polních cest. Poznáte ho podle malých šištiček.
Další nahořklou bylinou je řebříček, který kvete všude, nebo pampeliška. V jejím případě se do piva hodí list, květ i kořen. Použít se dají i různé druhy pelyňků nebo popenec. S hořkostí to ale nemusíte přehánět. Stačí použít jednu až tři byliny, které máte rádi.
Do piva se mohou přidat i plody jeřabin, kůra ze stromů, dokonce i houby. Křemenáče tam ale nedávejte. Nejlepší je podle bylinkářky Svatošové březovník, který je hojnou houbou s hořkou příchutí, která má vynikající účinky na trávicí soustavu.
Recept na domácí pivo z bylin
- Na 1 litr vody:
- 4 – 8 lžic čerstvých či sušených bylin
- 7 vrchovatých lžic cukru
- Pekařské droždí (stačí kousek jako palec na ruce)
Nejdřív v hrnci smícháme vodu s cukrem, přivedeme k varu, tuhé byliny můžeme povařit déle, jemnější bylinky přidáme až do horké vody ve chvíli, kdy hrnec odstavíme z plotny. Necháme vychladnout na teplotu těla a přecedíme. Zkušenější mají kvasnou nádobu, ostatním stačí zavařovačka s víčkem. Do nálevu přidáme malý kousek droždí a přiklopíme víčkem zlehka, aby mohly odcházet plyny. Necháme kvasit při pokojové teplotě. Nejdřív tekutina hodně pění, což trvá dva až tři dny. Pak se reakce zklidní a od té chvíle necháme kvasit další týden až deset dní. Hotové pivo rozlijeme do klasických pivních lahví a na dosycení můžeme přidat půl lžičky cukru. Díky tomu začne bylinkové pivo pěnit. Polotovar dáme do sklepa nebo do lednice a necháme dozrát ještě dva až pět týdnů. Teprve potom můžeme ochutnávat a zjistit, zda se trpělivost vyplatila.
Související
-
Káva nemusí být jen horká. Naučte se osvěžující kávové speciality
Jeden z nejoblíbenějších letních studených nápojů z kávy je v posledních letech espresso tonik. Příprava je snadná a název obsahuje vše, co potřebujete k výrobě vědět.
-
Pivo z tanku není lepší, než to ze sudu, tvrdí pivovarník
Jaké je pivo z tanku ve srovnání s tím ze sudu? Podle zkušeného pivovarníka Milana Rambouska je pivo z tanku spíše módním trendem a nemusí být vždy výhodou.
-
Tvrdý jako štolverk? Vyzkoušejte sladké karamelky, které jsou hotové za pár minut
Znáte úsloví „Je to tvrdé jako štolverk“? Muzejnice Soňa Krátká zapátrala v předvánočním čase v prvorepublikových kuchařkách a narazila na cukroví zvané štolverky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.