Káva nemusí být jen horká. Naučte se osvěžující kávové speciality
Jeden z nejoblíbenějších letních studených nápojů z kávy je v posledních letech espresso tonik. Příprava je snadná a název obsahuje vše, co potřebujete k výrobě vědět. Nápoj můžete dozdobit plátkem citrusu a snítkou tymiánu.
Tradiční milovník kávy by mohl namítnout, že podobné kombinace jsou barbarstvím. „Jsou i nejsou. U nás v kavárně máme rádi jednoduché kombinace a čistější chutě. Nesnažíme se patlat dohromady chutě jako pejsek a kočička. Takže když si u nás dáte kávu se zmrzlinou, tak si dáte kávu se zmrzlinou a nebude v tom žádná šlehačka, žádné toppingy a sušenky v tom zapíchané,“ říká milovník kávy Petr Baklík. Takzvané affogato, jak se zmrzlině přelité šotem espressa říká, je dalším skvělým tipem na kávové osvěžení.
Připravte si domácí cold brew
Delší cesta, jak získat osvěžující ledovou kávu, je takzvané cold brew. „To je káva připravená dlouhým louhováním zastudena. Recepty se drobně liší, ale je potřeba počítat s tím, že to trvá třeba 15 hodin.“ Takto připravená káva otvírá úplně novu škálu chutí. „Vymizí kyselinky, které káva přirozeně má a vyvstanou jiné tóny, hodně sladké. Ta káva je výrazná a má v sobě hodně kofeinu. A je fajn ji zkombinovat s nějakým ovocem, třeba plátkem pomeranče a podobně,“ radí kavárník.
Čtěte také
Postup je jednoduchý. Jeden díl mleté kávy na deset dílů studené vody, přidat můžete i kostky ledu a necháte v lednici alespoň přes noc macerovat. Poté je potřeba oddělit lógr od vody, scedit přes plátýnko, papírový filtr, nebo chystat ve french pressu.
Základem je kvalitní a čerstvě namleté zrno. Takové pořídíte přímo v pražírnách, nebo dobrých kavárnách. A pamatujte, že dobrá a kvalitní káva není levná. „Dobrá káva je drahá záležitost, počítejte s tím, že dobrou kávu koupíte od koruny za gram výš,“ dodává Petr Baklík.
Jaké osvěžující nápoje z kávy můžete ještě v létě připravit? Co přidávají do kávy ve Vietnamu? A jaké základní vybavení pro přípravu dobré kápy nakoupit domů? Poslechněte si celý pořad.
Související
-
Káva je ovoce, se kterým je škoda neexperimentovat
Dnešní baristé dokáží milovníky hořkého nápoje potěšit nepřeberným množství chutí a vůní a je škoda zůstávat jen u obyčejného espressa.
-
8 způsobů, jak doma připravit výbornou kávu
Káva krásně voní, má povzbuzující účinky a je zdravá. Bylo by proto škoda nevychutnat si ji v plné kvalitě. Existuje mnoho způsobů, jak si tento lahodný nápoj připr...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka