Tvrdý jako štolverk? Vyzkoušejte sladké karamelky, které jsou hotové za pár minut
Znáte úsloví „Je to tvrdé jako štolverk“? Muzejnice Soňa Krátká zapátrala v předvánočním čase v prvorepublikových kuchařkách a narazila na cukroví zvané štolverky. Jsou to malé, tvrdé a velmi sladké kostičky, jejichž základem je zkaramelizovaný cukr.
„Stollwerck bylo příjmení zakladatele německé firmy, která se na začátku dvacátého století proslavila výrobou tvrdých karamelek. Pak se slovo stollwerck přeneslo do mluvy lidí a když je něco jako štolverk, tak je to opravdu hodně tvrdé. Je to pravda, na vlastní kůži jsem si to vyzkoušela při přípravě tohoto cukroví. Když včas nezačnete krájet, už to potom můžete leda tak nalámat,“ usmívá se Soňa Krátká.
Jak na štolverky
Štolverky jsou tvrdé karamelky, které se připravují zkaramelizováním cukru, což je hlavní surovina. Podle původního receptu se pak přidává už jen trochu mléka nebo bílé kávy a másla.
Soňa krátká spojila několik podobných receptů na štolverky dohromady a vytvořila karamelky, které jsme měli možnost ochutnat v rozhlase. Byly velmi sladké a krásně voněly karamelem. Pokud chcete štolverky vyzkoušet doma, nabízíme recept podle vysokomýtské muzejnice Soni Krátké:
Asi čtvrt kila cukru nasypte do hrnce nebo pánve, přidejte trochu mléka, aby byl cukr vlhký a začněte vařit.
„Je potřeba stále míchat a míchat, rozhodně nikam neodcházejte. Když cukr začne zlátnout, přidejte 10 dkg másla a podle chuti kakao. Stejně tak se může přidat trochu medu, skořice nebo jiného koření, které máte rádi. Místo mléka se může použít bílá káva. Pozor, směs velmi rychle houstne a karamelizuje. Po zkaramelizování - za stálého míchání - nechte směs lehce prochladnout a vylijte se na plech, který jste předem vymastili olejem. Povrch vyhlaďte nožem a velmi rychle krájejte na čtverečky. Kdo zaváhá a nestihne včas nakrájet, zbude mu na plechu tvrdá hmota. Prostě štolverk. A dojde na lámání,“ směje se muzejnice.
Co jsou Vojtěchy nebo truhlářské třísky? Poslechněte si záznam pořadu.
Související
-
Jak vyrobit jednoduše a rychle máslo? Asi si to nechám patentovat, směje se muzejnice
Bejvávalo dobře aneb jak se co dělávalo – to je název interaktivní výstavy, která je otevřená v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. Přibližuje řemesla, která už vymizela.
-
Učni v potravinářské škole pečou cukroví. Poptávka je velká, sotva stíhají
Potravinářská škola v Pardubicích začala prodávat zákazníkům krabičky s vánočním cukrovím, které učňové postupně pekli od půlky listopadu.
-
Pardubický perníkář má na vánoční várku zaděláno od léta. Která ingredience nesmí chybět?
„Ve Francii zraje sýr, u nás těsto,“ vysvětluje pardubický král perníků Pavel Janoš a doporučuje přidat do perníkového těsta speciální surovinu, kterou je meruňkový džem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.