Pivní království Belgie. Tekuté zlato si tam dávají i s čokoládou
Klasický český pivař by vás asi poslal do háje. Zkuste přijít do čtvrté cenové a někomu ke zlatavému moku nabídnout tabulku čokolády. V Belgii ale oba své klenoty umí velmi dobře zkombinovat.
„Když si dáte třeba kyselé pivo a hořkosladkou čokoládu, velmi dobře se doplní. Velké specifikum, ale skvělá věc,“ říká autor knihy Pivní království Belgie a dlouholetý zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Filip Nerad. Párování piva a čokolády v publikaci věnoval celou kapitolu.
Spláchnutí hranolek
Pivem se velmi dobře zapíjí taky další vyhlášený pokrm. „Hranolky jsou slané a mastné. Navíc hranolkárny v Bruselu najdete prakticky na každém náměstí. Když si koupíte kornout, tak si je můžete sníst v okolních hospodách a dát si k nim právě pivo.“
Za dva roky pobytu stačil Filip Nerad ochutnat asi čtvrtinu místní produkce, tedy takových 500 piv. „Ochutnal jsem všechny styly. Belgie je velmi různorodá, a to chuťově i regionálně. Některé pivovárky třeba působí jenom v daném městě. Nikde jinde jejich piva neseženete. Kdo by chtěl ochutnat úplně všechno, musí sjezdit celou zemi. Chodím v Praze do pivních barů, kde se na belgická piva specializují. Tam doháním deficit. Ale do Belgie se pravidelně vracím.“
Jak si ve srovnání stojí belgické a české pivo? „Český ležák je vyhlášený v celém světě. Takovou kvalitu belgický ležák nemá. Je spíš nasládlejší, málo výrazný. Z mého pohledu jde o nejméně podařený pivní styl, který se v Belgii vaří. Naopak skvěle chutnají styly různých klášterních piv anebo spontánně kvašených, do kterých padají divoké pivní kvasinky ze vzduchu.“
Neviditelný poklad
Velkou turistickou atrakcí je první pivovod na světě. „Vytvořil ho místní pivovar v Bruggách, který má stáčírnu za městem. Dřív pivo vozil v cisternách přes celé historické centrum. Proto se rozhodli ho dopravovat potrubím. Vy o něm ale vlastně jenom slyšíte. Dá se vidět maximálně v průjezdu pivovaru, kde je skleněný poklop.“
Další belgickou výsadou je podle Filipa Nerada pivní sklo. „Ve skoro každé restauraci dostanete pivo výhradně do originální sklenice od daného pivovaru. Když ji nemají, dávají hostům odškodné v podobě brambůrek a podobně. Spousta belgických pivařů má doma nepřeberné množství sklenic, aby si nápoj nalili do té správné. Jsou v tom až takoví pedanti.“
Související
-
Jsme národem pivařů. Je to dobře nebo špatně?
My Češi máme největší spotřebu piva na osobu. Je to přibližně 160 litrů piva na osobu a rok, což je téměř dvakrát více než ve Spojených Státech. Jak nám ale řekl vr...
-
Pivovary Staropramen koupily 89 procent akcií pardubického pivovaru
Pivovary Staropramen se staly majoritním vlastníkem Pardubického pivovaru. Ten v současné době vyrábí pivo Pernštejn, specialitou je devatenáctistupňové pivo Porter.
-
Pivo je zdravé. Ale když je ho moc, mozku to nesvědčí
Pivo nebo víno by měli pít lidé, kteří znají svou míru. Ale rozpoznání vlastních hranic je složité. Záleží na síle psychiky. Před nadměrným pitím varuje i svitavský...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.