Pivní království Belgie. Tekuté zlato si tam dávají i s čokoládou

Filip Nerad představil svou knihu Pivní království Belgie
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Filip Nerad představil svou knihu Pivní království Belgie

Klasický český pivař by vás asi poslal do háje. Zkuste přijít do čtvrté cenové a někomu ke zlatavému moku nabídnout tabulku čokolády. V Belgii ale oba své klenoty umí velmi dobře zkombinovat.

„Když si dáte třeba kyselé pivo a hořkosladkou čokoládu, velmi dobře se doplní. Velké specifikum, ale skvělá věc,“ říká autor knihy Pivní království Belgie a dlouholetý zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Filip Nerad. Párování piva a čokolády v publikaci věnoval celou kapitolu.

Spláchnutí hranolek

Pivem se velmi dobře zapíjí taky další vyhlášený pokrm. „Hranolky jsou slané a mastné. Navíc hranolkárny v Bruselu najdete prakticky na každém náměstí. Když si koupíte kornout, tak si je můžete sníst v okolních hospodách a dát si k nim právě pivo.“

Pivo a hranolky patří k Belgii podobně jako čokoláda

Za dva roky pobytu stačil Filip Nerad ochutnat asi čtvrtinu místní produkce, tedy takových 500 piv. „Ochutnal jsem všechny styly. Belgie je velmi různorodá, a to chuťově i regionálně. Některé pivovárky třeba působí jenom v daném městě. Nikde jinde jejich piva neseženete. Kdo by chtěl ochutnat úplně všechno, musí sjezdit celou zemi. Chodím v Praze do pivních barů, kde se na belgická piva specializují. Tam doháním deficit. Ale do Belgie se pravidelně vracím.“

Jak si ve srovnání stojí belgické a české pivo? „Český ležák je vyhlášený v celém světě. Takovou kvalitu belgický ležák nemá. Je spíš nasládlejší, málo výrazný. Z mého pohledu jde o nejméně podařený pivní styl, který se v Belgii vaří. Naopak skvěle chutnají styly různých klášterních piv anebo spontánně kvašených, do kterých padají divoké pivní kvasinky ze vzduchu.“

Neviditelný poklad

Velkou turistickou atrakcí je první pivovod na světě. „Vytvořil ho místní pivovar v Bruggách, který má stáčírnu za městem. Dřív pivo vozil v cisternách přes celé historické centrum. Proto se rozhodli ho dopravovat potrubím. Vy o něm ale vlastně jenom slyšíte. Dá se vidět maximálně v průjezdu pivovaru, kde je skleněný poklop.“

Pivovod pod skleněným poklopem

Další belgickou výsadou je podle Filipa Nerada pivní sklo. „Ve skoro každé restauraci dostanete pivo výhradně do originální sklenice od daného pivovaru. Když ji nemají, dávají hostům odškodné v podobě brambůrek a podobně. Spousta belgických pivařů má doma nepřeberné množství sklenic, aby si nápoj nalili do té správné. Jsou v tom až takoví pedanti.“

Spustit audio

Související