Pizza nebo vrtulník. Mladá saunérka posouvá zážitek ze saunování dál

8. prosinec 2022

Saunování nemusí být jen klidné odpočívání ve vyhřáté místnosti. Saunové ceremoniály tuto činnost posouvají na jinou úroveň. Tomu se věnuje i mladá saunérka Magdaléna Grulichová. Při ceremoniálech v sauně využívá různá aromata a pomocí speciálních pohybů ručníkem nebo jinými pomůckami rozviřuje horký vzduch nad kamny, a tím zintenzivňuje zážitek.

Saunový ceremoniál by měl trvat deset až patnáct minut. Saunér pomocí ručníku nebo vějíře vytváří takzvaný termický náraz, pomocí kterého se horký vzduch nad kamny přemístí k návštěvníkům.

Nedílnou součástí saunového ceremoniálu jsou také aromata a hudba. Magdaléna Grulichová většinou vybírá tři éterické oleje, které nakape na ledové koule. Ty pak rozbije přímo na kamnech a v sauně tak zajistí příjemnou vůni.

Tři roky v sauně

Magdaléna Grulichová začala dělat saunové ceremoniály před třemi lety. „Všechno jsem se naučila od svojí trenérky. Od toho, kdy jsem šla do sauny úplně poprvé a máchala ručníkem jen tak, aby se ukázalo, jestli v té sauně vydržím dělat psí kousky deset, patnáct minut,“ směje se Magdaléna.

Od vrtulníku až po výhozy

Jednotlivé triky s ručníkem mají své názvy. Úplným základem je vrtulník. „Vrtulník vypadá tak, že si chytíte ručník mezi dva prsty, začnete ho otáčet nad hlavou a vířit vzduch nad kamny. Postupně se přemístíte i nad návštěvníky a víříte vzduch nad nimi,“ popisuje saunérka.

Dalším trikem je třeba pizza, kdy saunéři točí s ručníkem nad hlavou. „Ručník je v tom vzduchu vlastně položený, takže to dělá takovou hezkou, jak my říkáme, pizzu. Asi nejtěžší jsou pak různé výhozy, že třeba přehodíte ručník přes kamna, přehodíte si ručník za zády nebo máváte dvěma ručníky najednou,“ říká Magdaléna.

Spustit audio

Související