Sauna jako nudný pobyt ve vedru? Zkuste saunový ceremoniál

15. únor 2021

Stejně jako má každý bazén plavčíka, měla by mít sauna svého saunéra. Odborníka, který dokáže poradit a zasvětit do postupů moderního saunování a saunových ceremoniálů. Ty jsou v dnešní době stále populárnější.

Saunér Jaroslav Pallas má na svém kontě řadu ocenění z mistrovství světa i republiky saunových ceremoniálů: „Poslední můj úspěch je první místo na mezinárodní soutěži Grand Prix České republiky 2015. To bylo moje poslední soutěžní vystoupení, protože pak jsem se vydal jinou cestou a chtěl předávat zkušenosti.“

Saunový ceremoniál patří do skupiny zážitkové saunování. „Mělo by to být zpestření návštěvy sauny. Řečeno jednoduše, jde o saunové divadlo. Ceremoniál může být jak relaxační, tak dynamický. Vyzdvihnul bych práci s esencí, to znamená vůně. Potom jsou to nárazy ručníkem, tedy tepelné nárazy. A samozřejmě k tomu ještě hudba, světla, kostýmy a choreografie,“ popisuje Jaroslav Pallas atributy ceremoniálu.

Začít zlehka

Zatímco dříve tvořili osazenstvo saun především muži starší šedesáti let, dnes je situace jiná. Mladí lidé zjistili, že saunování je dobrá věc, je čím dál populárnější a lákadlem jsou i činnosti spojené právě s ceremoniály. „Pokud jste v sauně poprvé, určitě zvolte saunu s menší teplotou. V dobrém saunovém centru si můžete vybrat sauny třeba od 50 do řekněme 90 stupňů. Vždy bych doporučil být v sauně tak dlouho, dokud se cítíte dobře,“ radí Jaroslav Pallas.

Hygiena na prvním místě

Při správném saunování je potřeba dodržovat také hygienu. „To znamená osprchovat se před vstupem do sauny. „Podložit se prostěradlem, před tím, než se usadíte. A po skončení saunování vždy použít sprchu před vstupem do ochlazovacího bazénku. A po zchlazení doporučuju také odpočinek,“ dodává Jaroslav Pallas.

Saunování má celou řadu pozitivních účinků: „Pocením dostaneme z těla toxiny, navozuje dobrou náladu, zvyšuje odolnost proti respiračním onemocněním, odstraňuje únavu, zlepšuje spánek a má pozitivní účinky na pleť.“

Spustit audio

Související