Plyšová myška, škrabací sýr, hrkací balónek. Dárky, které neurazí žádnou kočku

20. prosinec 2023

V rodině Moniky Netolické z Chrudimi žije 16 koček. 15 mainských mývalích a jedna siamská. Speciální stromeček, kterému chybí dolní větve, mají už ustrojený. Ozdoby jsou samozřejmě plastové. Přesto stromeček občas nezvládne zájem koček a padá k zemi. 

„Kočky vidí, že je něco jinak, a to je pro ně vzrůšo. Sice nemají rády extra velké změny, ale stromek je pro ně atraktivní. Pozorují, asistují, mapují situaci. Nejvíc naše siamka, ta mě pobízí i zvukově,“ usmívá se chovatelka Monika, která dobře ví, jaké dárky udělají kočičím mazlíčkům největší radost.

Škrabadlo s kozlíkem nebo šantou

Mezi nejoblíbenější dárky patří různé druhy škrabadel, včetně škrabací koule nebo škrabacího sýra. 

Čtěte také

„Škrabací sýr je v podstatě škrabadlo z kartonu. Do kartonových dírek se vloží šanta kočičí nebo bylinka kozlík. Jejich vůně kočky velmi přitahuje. Válí se po tom, škrabou, jsou nadšené. Já potom méně, když mám po nich uklízet,“ směje se Monika Netolická a dodává, že hrkací balónek je další super hračka pro kočky, ovšem pro dospělé, zvláště pro manžely, je to spíše dárek za trest. 

Nejlepší jsou myšky z králičí kožky

„Naše mývalky milují myšky z králičí kůže. Dají se sehnat v každém zoo marketu. Když si to vezmou do tlamičky, tak se v nich probouzí opravdové lovecké instinkty. U nás je to dárek číslo jedna," podotýká chovatelka Monika Netolická.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.