Po Vánocích chce žít zdravě každý. Jak vydržet? Uvařte si pohanku bez pachuti

9. leden 2023

Po vánočním obžerství se mnoho lidí snaží ozdravit jídelníček a získat lepší stravovací návyky. Restaurace se zdravou výživou i posilovny jsou plné lidí. V pardubické Pohance takovým lidem přezdívají ledňáčci. Podle spolumajitelky této restaurace se zdravou výživou Ivy Pohankové ale tito strávníci vydrží maximálně do února.

A je to škoda. Zdravé jídlo může být velmi chutné a zároveň krásné. A tzv. ledňáček, který u něj vydrží aspoň pár týdnů, už potom nemění pestrou stravu za tu tučnou a plnou sacharidů. V Radioporadně vám přinášíme pár tipů, jak na to.

Na trávení dýňový olej a kysané zelí

Na zdravém talíři by podle Ivy Pohankové neměla v žádném případě chybět zelenina, a to jak tepelně upravená, fermentovaná i syrová. Důležitý je dostatek zdravých tuků, z masa lépe stravitelná drůbež a ryby, nezapomeňte na luštěniny nebo pohanku.

Odbornice na zdravou výživu Iva Pohanková

„Typickým příkladem vhodné zeleniny je teď v zimě zelí, mrkev, celer, červená řepa, cibule. Mezi zdravé tuky patří  panenské oleje, skvělý je olivový nebo ořechový. Po ránu udělá tělu velmi dobře lžička dýňového oleje. Je velmi chutný a v žaludku po něm budete mít jako v pokojíčku,“ doporučuje Iva Pohanková a zdůrazňuje dostatek vody. Podle ní nejlepší začít den vypitím sklenice vody s citrónem.

Jak připravit pohanku bez pachuti

Bílkoviny jsou obsaženy nejen v mase, mléčných výrobcích a vejcích, ale také v luštěninách nebo v pohance.  Iva Pohanková doporučuje po Vánocích na čas vynechat maso nebo aspoň ubrat a zaměřit se na luštěniny nebo právě na pohanku. A jak ji připravit, aby všem chutnala?

„Pohanka obsahuje například rutin, což je skvělé pro cévy. Velmi doporučuji přidat do jídelníčku. Ale musí se připravit chutně. Základem je nevařit ji jen ve vodě, ale například v silném zeleninovém vývaru. Přidejte trochu kurkumy nebo majoránku. Můžete zkusit provensálské bylinky. Takto připravujeme pohankové rizoto a je vynikající. Je potřeba přebít ten specifický ocásek, který pohanka má,“ vysvětluje Iva Pohanková.

Tvůrkyně zdravých receptů ale rozhodně nepohrdne ani obyčejnými bramborami omaštěnými sádlem. Ale pozor, pokud to jde, vařte je ve slupce. Právě pod slupkou je totiž nejvíc vitamínu a dalších zdraví prospěšných látek. Nešetrným oloupáním o ně přijdete.

Proč doporučuje Iva Pohanková jednodenní půst? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související