Po Vánocích chce žít zdravě každý. Jak vydržet? Uvařte si pohanku bez pachuti
Po vánočním obžerství se mnoho lidí snaží ozdravit jídelníček a získat lepší stravovací návyky. Restaurace se zdravou výživou i posilovny jsou plné lidí. V pardubické Pohance takovým lidem přezdívají ledňáčci. Podle spolumajitelky této restaurace se zdravou výživou Ivy Pohankové ale tito strávníci vydrží maximálně do února.
A je to škoda. Zdravé jídlo může být velmi chutné a zároveň krásné. A tzv. ledňáček, který u něj vydrží aspoň pár týdnů, už potom nemění pestrou stravu za tu tučnou a plnou sacharidů. V Radioporadně vám přinášíme pár tipů, jak na to.
Na trávení dýňový olej a kysané zelí
Na zdravém talíři by podle Ivy Pohankové neměla v žádném případě chybět zelenina, a to jak tepelně upravená, fermentovaná i syrová. Důležitý je dostatek zdravých tuků, z masa lépe stravitelná drůbež a ryby, nezapomeňte na luštěniny nebo pohanku.
„Typickým příkladem vhodné zeleniny je teď v zimě zelí, mrkev, celer, červená řepa, cibule. Mezi zdravé tuky patří panenské oleje, skvělý je olivový nebo ořechový. Po ránu udělá tělu velmi dobře lžička dýňového oleje. Je velmi chutný a v žaludku po něm budete mít jako v pokojíčku,“ doporučuje Iva Pohanková a zdůrazňuje dostatek vody. Podle ní nejlepší začít den vypitím sklenice vody s citrónem.
Jak připravit pohanku bez pachuti
Bílkoviny jsou obsaženy nejen v mase, mléčných výrobcích a vejcích, ale také v luštěninách nebo v pohance. Iva Pohanková doporučuje po Vánocích na čas vynechat maso nebo aspoň ubrat a zaměřit se na luštěniny nebo právě na pohanku. A jak ji připravit, aby všem chutnala?
„Pohanka obsahuje například rutin, což je skvělé pro cévy. Velmi doporučuji přidat do jídelníčku. Ale musí se připravit chutně. Základem je nevařit ji jen ve vodě, ale například v silném zeleninovém vývaru. Přidejte trochu kurkumy nebo majoránku. Můžete zkusit provensálské bylinky. Takto připravujeme pohankové rizoto a je vynikající. Je potřeba přebít ten specifický ocásek, který pohanka má,“ vysvětluje Iva Pohanková.
Tvůrkyně zdravých receptů ale rozhodně nepohrdne ani obyčejnými bramborami omaštěnými sádlem. Ale pozor, pokud to jde, vařte je ve slupce. Právě pod slupkou je totiž nejvíc vitamínu a dalších zdraví prospěšných látek. Nešetrným oloupáním o ně přijdete.
Proč doporučuje Iva Pohanková jednodenní půst? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Do bedýnek vkládá českou kvalitu a chuť. Její výběr ocenili prezident i král
Eva Urbanová je sice vystudovaná učitelka, ale její životní cesta vede jiným směrem. Rozhodla se propagovat kvalitní české výrobky.
-
Jak jednoduše na kváskový chleba? Sežeňte si litinový hrnec po babičce
Péct kváskový chleba se dá i v domácích podmínkách. Důležité je vytvořit sálavé teplo a zapařit chleba na počátku pečení. Pekař Tomáš Kroulík poradil jednoduchou fintu.
-
Kopřiva nebude růst v koutě! Bylinkářka radí, jak na kopřivový špenát i osvěžující nápoj
Znáte rčení „mráz kopřivu nespálí“? První lístečky kopřivy skutečně najdeme už v zimě. Brzy na jaře už roste hojně a rozhodně si zaslouží, abychom si jí všimli.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.