Kopřiva nebude růst v koutě! Bylinkářka radí, jak na kopřivový špenát i osvěžující nápoj
Znáte rčení „mráz kopřivu nespálí“? První lístečky kopřivy skutečně najdeme už v zimě. Brzy na jaře už roste hojně a rozhodně si zaslouží, abychom si jí všimli, utrhli a snědli. Je to totiž jedna z nejúčinnějších léčivek.
„Kopřiva prospívá celému organismu. Pročistí metabolismus a krev po zimě, působí protivirově a stimulačně. Podporuje slinivku, působí protirevmaticky, a to i zevně. Už naši pradědové se při bolestech kloubů šlehali kopřivami,“ vyjmenovává účinky kopřivy bylinkářka Radka Svatošová.
Kopřivy do mixéru i na pánev
Listy kopřivy sbíráme pro léčebné účely od prvního vyrašení až do poloviny května, tedy do svaté Žofie. Sbíráme je na místech, kde není příliš hojná a spíš za slunečného odpoledne. Listy můžeme použít čerstvé i sušené ve formě nálevu, můžeme je přidávat do polévek, nádivek či uvařit jako špenát. Čerstvé listy zbavíme žahavosti tím, že je jednoduše umixujeme s vodou nebo spaříme vřelou vodou.
„Kopřiva obsahuje hlavně hodně vápníku a železa, pro náš organismus dobře biologicky využitelného. Obsahuje více bílkovin než sójové boby a dvakrát více vitamínu C než červená paprika,“ tvrdí Radka Svatošová a doporučuje hned několik zdravých receptů pro tyto dny.
Jarní kopřivový nápoj
- kopřivy
- med
- citrónová šťáva
- olej
Do mixéru dáme hrst čerstvě natrhaných kopřiv a zalijeme sklenicí vody. Směs rozmixujeme a přecedíme. Takto vzniklou tekutinu dochutíme lžící medu, citrónovou šťávou a přidáme několik kapek kvalitního oleje.
Špenát z kopřivy nebo bršlice
- pětilitrový hrnec kopřivy nebo bršlice
- olivový olej
- 3 větší cibule
- půl paličky česneku
- hladká mouka na zahuštění
- případně 1 šlehačka nebo zakysaná smetana
Mladé listy a vrcholky kopřivy nebo bršlice dáme do hrnce a upěchujeme. Listy spaříme horkou vodou. Na pánev dáme olej a osmažíme na kostičky nakrájené cibule. Přidáme prolisovaný česnek a orestujeme. Přidáme slitou kopřivu nebo bršlici, sůl a zaprášíme hladkou moukou. Přilijeme trochu vody a asi 5 minut podusíme pod pokličkou. Na závěr můžeme pro zjemnění přidat jednu smetanu. Směs rozmixujeme, rozdělíme na menší porce a uchováváme v mrazáku.
Související
-
Zelená je dobrá. Ozeleňte si jídelníček bršlicí nebo popencem
Na začátku dubna je kolem nás obrovská hojnost bylin. Můžete je zužitkovat při pletí zahrádky. Bršlice je podle bylinkářky Radky Svatošové bylinou číslo jedna.
-
Zdravé dary v podobě bouřky, pampelišky a kuklíku. Jak s nimi naložit?
S příchodem jara se dá v přírodě najít spoustu darů. Konečně můžeme posílit imunitu čerstvými bylinkami. Znáte rozrazil rezekvítek?
-
Slupky z citrusů nemusí končit v odpadkovém koši. Vyrobte si přírodní vitamín C
Zimní měsíce jsou ve znamení velké spotřeby citrusů. Hlavně citróny, které nejsou chemicky ošetřené, mohou prospět našemu zdraví a podpořit imunitní systém.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.