Kopřiva nebude růst v koutě! Bylinkářka radí, jak na kopřivový špenát i osvěžující nápoj
Znáte rčení „mráz kopřivu nespálí“? První lístečky kopřivy skutečně najdeme už v zimě. Brzy na jaře už roste hojně a rozhodně si zaslouží, abychom si jí všimli, utrhli a snědli. Je to totiž jedna z nejúčinnějších léčivek.
„Kopřiva prospívá celému organismu. Pročistí metabolismus a krev po zimě, působí protivirově a stimulačně. Podporuje slinivku, působí protirevmaticky, a to i zevně. Už naši pradědové se při bolestech kloubů šlehali kopřivami,“ vyjmenovává účinky kopřivy bylinkářka Radka Svatošová.
Kopřivy do mixéru i na pánev
Listy kopřivy sbíráme pro léčebné účely od prvního vyrašení až do poloviny května, tedy do svaté Žofie. Sbíráme je na místech, kde není příliš hojná a spíš za slunečného odpoledne. Listy můžeme použít čerstvé i sušené ve formě nálevu, můžeme je přidávat do polévek, nádivek či uvařit jako špenát. Čerstvé listy zbavíme žahavosti tím, že je jednoduše umixujeme s vodou nebo spaříme vřelou vodou.
„Kopřiva obsahuje hlavně hodně vápníku a železa, pro náš organismus dobře biologicky využitelného. Obsahuje více bílkovin než sójové boby a dvakrát více vitamínu C než červená paprika,“ tvrdí Radka Svatošová a doporučuje hned několik zdravých receptů pro tyto dny.
Jarní kopřivový nápoj
- kopřivy
- med
- citrónová šťáva
- olej
Do mixéru dáme hrst čerstvě natrhaných kopřiv a zalijeme sklenicí vody. Směs rozmixujeme a přecedíme. Takto vzniklou tekutinu dochutíme lžící medu, citrónovou šťávou a přidáme několik kapek kvalitního oleje.
Špenát z kopřivy nebo bršlice
- pětilitrový hrnec kopřivy nebo bršlice
- olivový olej
- 3 větší cibule
- půl paličky česneku
- hladká mouka na zahuštění
- případně 1 šlehačka nebo zakysaná smetana
Mladé listy a vrcholky kopřivy nebo bršlice dáme do hrnce a upěchujeme. Listy spaříme horkou vodou. Na pánev dáme olej a osmažíme na kostičky nakrájené cibule. Přidáme prolisovaný česnek a orestujeme. Přidáme slitou kopřivu nebo bršlici, sůl a zaprášíme hladkou moukou. Přilijeme trochu vody a asi 5 minut podusíme pod pokličkou. Na závěr můžeme pro zjemnění přidat jednu smetanu. Směs rozmixujeme, rozdělíme na menší porce a uchováváme v mrazáku.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.