Počet nezaměstnaných na Chrudimsku roste

4. srpen 2004

Počet nezaměstnaných na Chrudimsku roste, statistický údaj za červenec je ale nižší než v předchozím měsíci. Důvodem je nová metodika, která odpovídá normám Evropské unie. V Chrudimském okrese to konkrétně znamená, že "postaru" vychází míra nezaměstnanosti na 9,41 setin procenta, nově je ve statistice zapsáno 8,33 setin. Zástupce ředitelky úřadu práce Miroslav Panák vysvětluje, co se změnilo.

"Nová metodika měsíční míry nezaměstnanosti prakticky zohledňuje dosažitelné uchazeče, kteří mohou nastoupit bezprostředně do zaměstnání. To znamená, že se do nezaměstnaných uchazečů nepočítají uchazeči, kteří jsou ve vazbě nebo ve výkonu trestu, základní náhradní vojenská služba, kteří jsou v pracovní neschopnosti, také se nezapočítávají uchazeči, kterým je poskytováno zabezpečení po dobu mateřské dovolené. Tím pádem se vlastně určitým procentem snižuje podíl nezaměstnaných, v reálném počtu to dělá jedno procento."

fronta na Úřadu práce
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.