Poděbradská ulice v Pardubicích je po několika měsících otevřená. Další omezení bude na jaře

25. září 2023 14:15

Dopravu v Pardubicích v posledních měsících značně komplikuje několik uzavírek a dopravních omezení. Ta se totiž v některých případech týkají hlavních tahů, které denně využívají tisíce řidičů. Ode dneška je ale krajské město o něco málo průjezdnější. Otevřená je totiž Poděbradská ulice v místní části Trnová.

Poděbradskou ulicí už řidiči projedou volně a bez omezení, je zcela průjezdná jak pro MHD, tak i pro všechna ostatní vozidla. Původně byla uzavírka plánovaná až do konce září, stavbaři ale stihli práce dokončit dřív. Jde o uzavírku přibližně 250 metrů vozovky mezi dvěma malými kruhovými objezdy. Silnice ale slouží jako výpadovka z centra města směrem na Semtín a Lázně Bohdaneč a také na Hradubickou rychlostní silnici. Podle posledního sčítání dopravy projede po Poděbradské v průměru kolem 18 tisíc vozidel denně.

Čtěte také

Uzavírka silnice souvisí to se stavbou severovýchodního obchvatu města. Právě část této ulice bude součástí obchvatu. Před začátkem samotných stavebních prací tak bylo potřeba přeložit inženýrské sítě a položit novou kanalizaci. Na tom dělníci pracovali od května do dneška.

Na jaře další uzavírka

Řidiči si ale volně průjezdné Poděbradské ulice budou „užívat“ jen několik měsíců. Na jaře totiž začne další omezení. „Během pondělí by zde měl být obnoven plný provoz včetně MHD, Tento stav potrvá do března, kdy bude nové dopravní omezení. Uzavře se výjezd do Ohrazenic a do Polabin a ulice Poděbradská bude průjezdná pouze v přímém směru,“ říká Stanislav Král z pardubického Ředitelství silnic a dálnic.

Od léta pak bude Poděbradská znovu uzavřená. Tentokrát už kvůli stavbě kruhového objezdu, ze kterého se bude na sverovýchodní obchvat najíždět. „V letních měsících dojde ke kompletnímu uzavření této ulice v místě napojení obchvatu a od 1. září bychom chtěli mít v definitivním stavu dvě okružní křižovatky, čili i první část obchvatu“, říká Stanislav Král.

Kompletní obchvat v roce 2025

Ani to pořád nebude znamenat konec uzavírek v této části Pardubic. Velké dopravní omezení je naplánované na rok 2025, kdy bude uzavřená část od nadjezdu u Globusu přes velký kruhový objezd u tohoto obchodního domu dál do Trnové. Severovýchodní obchvat je totiž plánovaný jako čtyřpruhový a bude proto potřeba současnou silnici rozšířit ze dvou na čtyři pruhy. Celý severovýchodní obchvat by měl být v provozu ve druhé polovině roku 2025.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související