Podzim v pardubické galerii: krajské krásky a architekt srostlý s přírodou

14. říjen 2019

Východočeská galerie v Pardubicích se vrhla na architekturu. Její milovníci si ji užívají až do 17. listopadu v Domě U Jonáše.

Aaltova příroda zachycuje tvorbu významného finského architekta a designéra. „Jeho interiéry jsou nadčasové. Vypadají naprosto současně. Alvar Aalto dokázal vpustit přírodu do interiéru. Používal velká prosklená okna, ne tolik záclony a závěsy. Taky měl místo pro vestavěné skříně, plochy a precizně pracoval s detailem,“ oceňuje

Stavba roku posledních let

Další výstava se věnuje nejkrásnějším stavebním dílům na území Pardubického kraje. Připomíná a představuje vítězné projekty soutěže Stavba roku. Může to být kavárna, dopravní terminál, silnice a podobně. „Ale je úžasné vidět i realizace od menších rodinných domů až po nějaké luxusní neofunkcionalistické vily,“ myslí si kurátorka Eliška Jedličková.

K oběma architektonickým výstavám ladí v Domě U Jonáše i doprovodné programy. Ve čtvrtek 24. října od 16:30 se otevře veřejný prostor Architektonická huť. Přemysl Kokeš dokonce návštěvníkům rozdá krátké úkoly.

Přednášku Dům, zahrada, krajina chystá na úterý 29. října od 17:00 Jana Tichá. A jaké jsou možnosti opuštěných průmyslových budov a areálů, probere na další přednášce 7. listopadu Tomáš Med.

Galerie se taky ohlédne za třiceti lety sbírkotvorné činnosti. Na zámecké výstavě nazvané Galerijní zisky od 21. října představí to nejzajímavější, co se podařilo od roku 1989 získat do sbírek. „Když máte vybrat něco, co chcete získat, nesbíráte to jenom proto, že se vám to líbí, ale proto, že chcete, aby ve sbírce bylo něco, co se stane ikonou, co bude typické a výrazné,“ říká Hana Řeháková.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související