Pohádka jako bezpečný úkryt. V Hlinsku vás vrátí do dětství

30. červenec 2021

Přes práh světa divů. Takhle tajemně se jmenuje 62. ročník výstavy Výtvarné Hlinecko. Představuje umělecký pohled na svět bájí, pověstí, legend a mýtů.

„Pohádky provázejí lidstvo od nepaměti. Probouzejí dětskou fantazii, vytvářejí pravzory našeho chování a napomáhají i k pochopení základních principů dobra a zla. Určitě výchova pohádkami anebo prostřednictvím pohádek je asi to nejlepší, co můžeme našemu dítěti v tomto směru poskytnout,“ myslí si kurátorka výstavy Šárka Leubnerová.

Vodník vede

Akce ukazuje pohádkové téma v českém umění mezi roky 1890 až 1950. „Jde o jeden z dokladů naší národní kultury. Pohádky v 19. století začínaly vycházet knižně a ke konci století se dostávaly i do výtvarného umění. Zpracovávali je malíři a sochaři. Zajímavou kapitolu představují taky ilustrace pohádkových knížek. Jsme velmi rádi, že je na výstavu zapůjčil Památník národního písemnictví.“

Když si kurátorka dělala rešerši pohádkových námětů, tak jí jako největší ze všech bytostí vyšli vodníci. „Na výstavě jsme jim věnovali samostatnou místnost. Máme tam asi 10 obrazů nejrůznějších typů vodníků. Patří do specificky české pohádkové tradice. Vedle nich se objevují taky princezny a princové, krásné panny, víly a rytíři. Nejreprezentativnější jsou k tomu díla Jana Preisslera Pohádka a Dobrodružný rytíř. Jde o jeho ikonické práce.“

K hrdinům ale patří i pohádková krajina v podobě krásně rozkvetlé louky anebo naopak temných lesů, bludiště a třeba bažiny.

Doprovodný program

Výstavu můžete navštívit až do 19. září v Městském muzeu a galerii Hlinsko. Její součástí bude i komentovaná prohlídka s kurátorkou Šárkou Leubnerovou, a to v sobotu 21. srpna od 14 hodin. Budou i další večerní prohlídky s pohádkovým čtením na galerijní půdě.

Výtvarné Hlinecko vzniklo v roce 1960 z iniciativy tehdejšího ředitele Národní galerie Jiřího Kotalíka a muzea města Hlinsko. Každé léto bez přerušení představuje špičkové výstavy českého umění 19. a 20. století.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související