Pohádka, milostný příběh, rozpor člověka a přírody. Jak uchopí Rusalku pardubičtí studenti?

14. březen 2022

Opravdovou klasiku budete moci už brzy vidět v novém nastudování. Stojí za ním Konzervatoř Pardubice, Základní umělecká škola Havlíčkova a Východočeské divadlo. Premiéra má být na začátku dubna.

„Naše škola vždycky v několikaletém intervalu připravuje nějaký projekt. Spojíme síly celé školy. V tomto případě i ZUŠ Havlíčkova, která má vynikající baletní soubor. Po Smetanově Hubičce, Prodané nevěstě, V studni, Sestře Angelice bude aktuální projekt možná nejnáročnější,“ myslí si dirigent Symfonického orchestru Konzervatoře Pardubice Tomáš Židek.

Dvě Rusalky a jeden Princ

Eliška Tomeňuková není jedinou představitelkou Rusalky. „Alternuju s Nikolkou Uramovou, což je vystudovaná absolventka HAMU. Být dvě a půl hodiny na jevišti každý den by bylo vyčerpávající. Taky zpívám Cizí kněžnu a byli bychom schizofrenní představení. Tam mě alternuje Lucka Bildová.“

Princ za sebe náhradu nemá. Je to Vojtěch Pošvář. „Jsem trochu nervózní člověk, takže trému mám. Hodně se těším, ale zároveň z toho mám strach,“ připouští.

A jak se pracovalo režisérce Janě Uherové? „Na začátku jsem si myslela, že to bude mnohem jednodušší. Postupně do toho přicházely nové a nové prvky. Ještě pořád nejsme na konci. U divadla a u opery vlastně na konci nejste nikdy. Dřív jsem nerada dělala s mladými lidmi, protože jsou nezkušení. Teď mi nic jiného nezbývá. Rozhodla jsem se, že to je přednost celého projektu. Mládí a jistá naivita, chtivost něčeho dosáhnout mě fascinuje. Vedle pěveckého výkonu je čím dál silnější herecký výkon. Baví mě to mnohem víc než s herci.“

Symbolický odklad

Příběh Rusalky a Prince má tragický i nadějný konec. Každý člověk si z něj může odnést něco jiného. „Pro děti, mnohé dospělé i pro Dvořáka to je pohádka. Pro mladé lidi to je o vztazích. Pro zralejší lidi jde o nesoulad člověka a přírody. Princ je člověk a Rusalka je příroda. Člověk se k přírodě chová špatně a dostane smrtící polibek. Představení jsme měli dělat v loňském roce k velkému jubileu Dvořáka a ke 120. výročí prvního uvedení Rusalky. Kvůli koronaviru jsme to museli odložit. Působí to až jako takové memento,“ myslí si Židek.

U Dvořákovy operní tvorby je v divadelním provozu vždy potřeba provádět v partituře škrty, dramaturgické krácení. „Do toho jsem se nepouštěla. Bylo to v gesci konzervatoře. Oni nejlépe vědí, čeho je ten soubor schopný. Je tam strašně moc not, složité party. Každým krácením dáváte divákovi najevo svůj postoj k té opeře,“ poznamenává Uherová.

Kdy a kam na Rusalku

  • 3. dubna 2022, 1. premiéra, VČD Pardubice, 19.00 hodin
  • 4. dubna 2022, 2. premiéra, VČD Pardubice, 19.00 hodin
  • 5. května 2022, Divadlo J. K. Tyla, Červený Kostelec, 14.00 hodin
  • 13. května 2022, Divadlo Karla Pippicha, Chrudim, 19.00 hodin
  • 16. května 2021, Východočeské divadlo, Pardubice, 19.00 hodin
  • 26. června 2022, Zámecké zahrady, festival Smetanova Litomyšl – v jednání
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související