Poškození pavlačového domu Červeňák je nevratné. Vzhled mu vylepší falešné cihly

9. květen 2019 09:35

Radnice v České Třebové chce vrátit původní podobu takzvanému Červeňáku. Jde o pavlačový dům z režných cihel, který prošel v poslední době necitlivými stavebními úpravami.

Dům už několik let slouží jako Dům s pečovatelskou službou. A právě kvůli tomu bylo potřeba v minulosti udělat zásahy, které změnily jeho architektonický ráz. Ještě tento rok by se mu ale mohl vrátit původní vzhled alespoň z vnějšku.

Úpravy dveří, bezbariérové vstupy, výměna oken za plastová, přestavba sociálního zařízení; to všechno v posledních letech změnilo funkcionalistický pavlačový dům Červeňák k nepoznání. Firma, která budovu spravuje, navíc vloni začala s opravou fasády a část natřela na bílo.

Cihly, omítka, cihly

To se ale nelíbilo některým zastupitelům a opravy zastavili. Mezi nimi byl i místostarosta Josef Kopecký (ODS). „Ty úpravy fasády, které tam vznikly tím, že se to zdivo nahodilo, to je nevratný proces, protože pod omítkou je chemická kotva, která se zapustila do původního zdiva a není možné bez toho, abychom poničili původní, ji snést dolů.“

Práce na plášti budovy loni v září pobouřily i hejtmana Martina Netolického, který nahození části domu na sociálních sítích nazval fatálním zářezem v architektuře města.

Vedení města oslovilo odborníky na prvorepublikovou architekturu a ti našli způsob, jak i přesto vrátit budově původní vzhled. „Jediné řešení, které momentálně vychází jako nejrozumnější, je na omítnutou část nalepit cihlové pásky, které necháme vyrobit na míru, ve velikosti ostatního zdiva tak, aby pohledově ten rozdíl byl pokud možno co nejmenší,“ vysvětluje Kopecký.

Pavlačový dům z režných cihel, který už několik let slouží jako dům s pečovatelskou službou

A to podle místostarosty nejsou jediné změny, které budovu čekají. „V tomto okamžiku jsou zahájeny tři stavební řízení, jedná se o fasády, pavlače a přístup do objektu. Věřím, že letos se minimálně ta část, která se tak necitlivě v minulém roce změnila, vrátí do pohledově původního stavu.“

Vojtěch Vanický (1898 – 1983)

Nepřehlédnutelný pavlačový dům je dílem stavitele a architekta Vojtěcha Vanického, který studoval na Vyšší průmyslové škole v Brně a na Akademii výtvarných umění v Praze například u Jana Kotěry a Josefa Gočára. Na počátku byl ovlivněn holandskou architekturou, v pozdějším období přešel k funkcionalismu, jeho stavby jsou téměř výhradně v Pardubickém kraji.

Blok někdejších městských sociálních bytů (dnes domy s pečovatelskou službou) v Masarykově ulici je průkopnickým dílem moderní architektury. Myslí si to i ředitelka městského muzea Jana Voleská: „Zatímco projekt na českotřebovský Červeňák, na tento pavlačový dům vzniká už v roce 1929, pavlačové domy podobného typu se v Praze začínají stavět až v letech 1930 – 1931.“

V tuto chvíli projektanti dokončují dokumentaci, která stanoví, kolik by úprava fasády s použitím cihlových pásku stála. Aby práce mohly začít, musí cenu schválit zastupitelé.

autoři: Barbora Soukupová , pta

Související