Potěšte děti před nástupem do školy jejich oblíbenou pochoutkou a udělejte jim mini pizzy se sýrem

Pizza je pro mnoho lidí atraktivním jídlem. Obzvláště pak pro děti. Zkuste si doma připravit pizzu pěkně od základů. Výhodou je, že si ji můžete obložit vším, co máte rádi. A ta vůně. Budete se cítit jako na dovolené v Itálii. Děti mohou pomáhat s přípravou a nakonec vás samou láskou sní.

Pizza je kruhový plát světlého chlebového těsta, nahoře s náplní vyrobenou nejčastěji z rajčat, sýra a dalších ingrediencí, záleží na druhu pizzy. Peče se v peci nebo troubě. Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě.

Suroviny:
1 dl slunečnicového oleje, 2 g soli, 1 kostka droždí, 1 kg hladké nebo polohrubé mouky, 400 ml polotučného mléka, 1 lžička cukru, 1 vejce, kečup, cherry rajčátka, zelená paprika, eidam, šunka, koření na pizzu

Postup:
Všechny ingredience promícháme najednou a vytvoříme vláčné těsto, které necháme půl hodiny kynout.
Když máme těsto vykynuté, uděláme malé bochánky, ze kterých pomocí válečku na nudle vytvoříme kola.
Pokud chceme, aby byly všechny pizzy stejné, použijeme talířek.
Okraje musí být zvýšeny.
Když máme hotovo, potřeme pizzu olejem a pokládáme šunku, rajčata, papriku a nastrouhaný sýr.
Nakonec posypeme kořením na pizzu, posolíme a polijeme kečupem.
Ve vyhřáté troubě na 180 stupňů pečeme pizzu asi 20 minut.
Před vyndáním z trouby můžete ještě lehce pokropit vodou.

Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další suroviny.

Potěšte děti a udělejte jim mini pizzy se sýrem (ilustrační foto)

Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe.

O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu začali postupem času připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se přizpůsobila americkému fast food stylu.

autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka