Povodí Labe vydalo seznam jezů, kam pustí vodáky

30. květen 2016

Povodí Labe zveřejnilo paušální souhlas se splouváním některých jezů. Podnik tak reaguje na záplavu žádostí od vodáků. Ti totiž podle nové vyhlášky musí mít před jízdou přes vodní stavby svolení od jejich správce.

Má to ale jeden háček. Na seznamu povolenek je jen pár míst v našem kraji. Která to jsou a jak velké komplikace vodáky před začátkem sezóny čekají?

V našem a sousedním Královéhradeckém kraji je to jen asi deset míst. Povolení platí například pro jezy v Kostelci nad Orlicí, Žamberku a Litici na Divoké Orlici, v Jaroměři a Doubravicích na Úpě nebo zámecký jez ve Žlebech na Doubravě.

U soukromých jezů je to jinak

Neznamená to ale, že by na všech ostatních jezech museli vodáci lodě přenášet. Ne všechny jezy totiž patří povodí Labe, mají třeba soukromé majitele. Vodáci tedy musí získat povolení od nich. To je ale poměrně složité, protože žádná oficiální databáze neexistuje a není vždycky snadné správce jezu dohledat.


Pokuta až 200 tisíc
Pokud vodák projede jezem bez povolení, jedná se o přestupek dle § 117 odst. 2 písm. b) zákona č. 254/2001 Sb., kde hrozí vůdci každého plavidla bloková pokuta ve výši do 5 000 Kč nebo pokuta do 200 000 Kč.

A ještě jedna komplikace: velká část splavů, stupňů a vodních staveb není v katastru vůbec zapsaná. Takže i když ve skutečnosti na řece stojí, oficiálně jako by nebyly.

Ve zvláštní situaci jsou třeba chrudimští vodáci, Chrudimka na seznamu povolenek úplně chybí. Oddíl má v okolí klubovny osm jezů, na kterých trénují mladí a začínající vodáci, teď ale můžou jezdit maximálně tak mezi nimi na krátkém úseku řeky.

Příští léto opět bez povolenek

Ministerstvo dopravy uznalo, že je pravidlo příliš tvrdé a připravilo úpravu vyhlášky, která by nutnost povolení ke splutí jezu smazala. Nejdřív ji ale musí schválit vláda a to bude pravděpodobně nejdřív v červenci. Zatím tedy pořád za jízdu bez povolenky hrozí pokuta, a ta není malá: jeden jez načerno může stát až 200 tisíc korun.

autor: kop
Spustit audio