Práce nosem psy baví. S chutí najdou i to, co jim nevoní

6. říjen 2023

Psi mají skvělý čich. Když je v této dovednosti podpoříte, dokážou neuvěřitelné věci. Svědčí o tom rozmach psího sportu nosework, který do České republiky „přivezla“ kynoložka s více než třicetiletou praxí Klára Hlubocká. Nedávno se na Seči konalo dokonce Mistrovství České republiky v noseworku.

Nosework, tedy práce nosem, je v Česku stále vyhledávanější psí zábavou. Je to příjemná disciplína, která vychází z přirozené potřeby psů, což je čichání. Principem je zabavit psa a pobavit páníčka při vzájemné spolupráci. Nosework podporuje jejich souhru.

„Je to neuvěřitelné, lidi si nás našli a jejich počty se šíří živelně odspodu. Pokud byste si chtěli vyzkoušet, jestli bude váš pes šikovný na nosework, zkuste mu schovat nejdřív něco voňavého. Uvidíte, jak rychle to najde. No a potom pomalu vyměňujte pro něj lákavý pach za něco, co ho v podstatě nezajímá. A to něco by měla být skořice a pomerančová kůra,“ vysvětluje zakladatelka noseworku v ČR Klára Hlubocká.

Klára Hlubocká a Irbis

A proč by měl pes s chutí vyhledávat něco, co mu nevoní? „Protože za to dostane odměnu, většinou v podobě pamlsku,“ popisuje kynoložka Hlubocká, která ve své profesi využívá skvělého čichu svých služebních psů k vyhledávání otrávených návnad v přírodě.

Je jediným psovodem v České republice se specializací na vyhledávání otrávených návnad. Svůj výcvik využívá při práci pro Českou společnost ornitologickou.  

Jde to i po dobrém

Klára Hlubocká je propagátorkou pozitivní motivace. Po dobrém se podle ní pes naučí úplně všechno.

Čtěte také

„Top odměnou za provedený úkol je nejčastěji pamlsek, pro některé psy to mohou být i hračky. Každý pes to má jinak. Pro mou služební fenku chesapeake bay retrievera Irbis je odměnou laserové ukazovátko. Baví ji honit červenou tečku, přitom tohle baví spíš kočky. Přišli jsme na to úplnou náhodou, když přítel něco zaměřoval laserem na chatě. Důležité je, že pro ni mám top motivaci,“ říká Klára Hlubocká.

Hledání jedu karbofuranu totiž moc velká zábava není, pro psa je velmi těžké soustředit se na to. Používáme ji při vyhledávání karbofuranu, to je pro ni těžké, musí se soustředit a hledání světýlka je pro ni pak největší odměnou.

Jak odnaučit psa skákat? A jak zajistit shodu mezi cizími psy? Poslechněte si v záznamu pořadu.

 

Spustit audio

Související