Právě kvetou vřesy. Je to poklad plný mimořádných léčivých účinků

14. září 2021

Vřesy a ty jsou podle bylinkářky Radky Svatošové dobré na ledviny i na psychiku a právě teď kvetou. Rostou většinou s brusinkou a společně tvoří výborný tandem při léčbě zánětů močových cest.

„Vřes je vhodnější spíše na déle trvající záněty. Může se používat dlouhodobě, je to jemná a víceúčelová bylinka. Umí také posílit a zpevnit psychiku, hodí se i na léčbu pohybového ústrojí. Používá se při dně, pomáhá totiž vylučovat soli kyseliny močové z organismu,“ vysvětluje bylinkářka Radka Svatošová.

Vřes nevytrhávejte, ale stříhejte

Léčivé jsou vřesy, které najdete v přírodě. Ty šlechtěné zahradní si nechte na okrasu. Vřes v lese zásadně nevytrhávejte, ale stříhejte mladé, nedřevnaté vršky. Pokud si vřes budete chtít přenést z lesa na zahradu, nepovede se vám to. Rostlina potřebuje svoje prostředí. 

„Pokud se chcete dozvědět nejen o lesních bylinách, ale také o zajímavých houbách víc, podívejte se na stránky nasezelenalouka.cz. Najdete tam pozvánku na bylinkovo-houbařský celodenní kurz, který pořádáme společně s pardubickou mykoložkou Terezou Tejklovou v Lázních Bohdaneč 28. října,“ zve bylinkářka Radka Svatošová.

Čaj z čerstvého vřesu

Vezměte pár nedřevnatých vršků květu, zalijte horkou vodou, nechte vyluhovat a popíjejte. Vřes si můžete také nasušit do zásoby na zimu. Dobrá je i vřesová tinktura. Mladé vršky naložte do čtyřicetiprocentního alkoholu a po vyluhování užívejte po lžičkách.

K čemu je dobrá mydlice a turan? A proč bylinkářka Radka Svatošová doporučuje konzumovat na podzim malé tmavé plody? Uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související