Od hermelínu ke křečkům. Kožešník z Hlinska udržuje pomalu zanikající řemeslo

19. prosinec 2024

Největší audioportál na českém internetu

Kožešník Petr Hudec | Foto: Honza Ptáček, Český rozhlas

Víte, co je to cvekování? A co to je lajtr? Více si poslechněte v záznamu pořadu

Kožešnictví je řemeslo s velmi bohatou tradicí. Velký vzestup zažili kožešníci za první republiky, kdy si kožichy ze sobolů, norků nebo činčil mohly dovolit lidé z vyšších kruhů. S kožešníkem Petrem Hudcem jsme zapátrali ještě hlouběji do historie.

„Každá doba si přinesla své druhy materiálů. Známý je královský hermelín. Z čeho byl?  Z lasice hranostaje. Byla to zimní kožešina z lasičky, protože v létě má kožešinu hnědou, v zimě bílou a koneček ocasu zůstane tmavý. Peleríny byly bílé a ta tmavá špička byla ozdobou,“ popisuje hermelín kožešník Hudec.

Zvířátka, to byl název pro jednotlivé kožešiny, které se zase zpátky sešily do tvaru zvířete. Místo tlamy se dávala klama, to byla taková sponka a dávalo se to kolem krku místo límce. Zvířátka se vyráběla z lišek, norků a dalších zvířat a byl to velký módní artikl.

Podšívky z krtka nebo křečka

Kožešník Petr Hudec byl v 80. letech hlavním technologem ve firmě KARA Hlinsko. Vzpomíná i na velmi kuriózní zakázky: „Jedna zakázka byla na výrobu z kožešin krtků. Zákazníci se ptali, co by se dalo z kožešiny krtků dělat. A nabízeli jich rovný milion. Nakonec ale ze zakázky sešlo.

Cvekování - bez toho se kožešnické řemeslo neobejde

A když se na Slovensku přemnožili křečci, tak se dělaly podšívky do kabátů z křečků. Kožešina je to nádherná, je tam hodně barevných odstínů, i délka vlasu je kvalitní a podšívka v textilních kabátech byla v té době velmi módní a lehounká,“ popisuje kožešník.

Vestičky jsou opět v módě

Soboli, norci nebo činčily už neletí, ale lidé mají stále zájem o vesty, pásy na ledviny, vložky do bot, přívěsky na klíče a kabelky a další drobné dekorativní věci. „Hřejivé kožešinové vesty se teď vrací ve velkém a berou je i mladí lidé. Vyrábíme je z králičin, lišek nebo bizamu, což je ondatra. Dělají se i z jehnětiny a ovčiny, tato kožešina je jemná a hřejivá.

Ovčina má navíc velmi dobrou vlastnost, což je termo. Když dáte vložky do bot z ovčiny, vytvoří se ideální tělesná teplota a ta se udržuje stále. V létě i v zimě je nám pořád dobře. Chrání před zimou i před teplem,“ chválí ovčinu kožešník a pokračuje:

„Mě to řemeslo baví, žiju s ním a rád bych ho někomu předal. Kdyby se někdo šikovný našel, kdo by měl zájem o to vytvářet výrobky z kožešin, moc rád bych mu poradil,“ nabízí své služby kožešník Petr Hudec z Hlinska.

Víte, co je to cvekování? A co to je lajtr? Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Související