Od hermelínu ke křečkům. Kožešník z Hlinska udržuje pomalu zanikající řemeslo
Kožešnictví je řemeslo s velmi bohatou tradicí. Velký vzestup zažili kožešníci za první republiky, kdy si kožichy ze sobolů, norků nebo činčil mohly dovolit lidé z vyšších kruhů. S kožešníkem Petrem Hudcem jsme zapátrali ještě hlouběji do historie.
„Každá doba si přinesla své druhy materiálů. Známý je královský hermelín. Z čeho byl? Z lasice hranostaje. Byla to zimní kožešina z lasičky, protože v létě má kožešinu hnědou, v zimě bílou a koneček ocasu zůstane tmavý. Peleríny byly bílé a ta tmavá špička byla ozdobou,“ popisuje hermelín kožešník Hudec.
Zvířátka, to byl název pro jednotlivé kožešiny, které se zase zpátky sešily do tvaru zvířete. Místo tlamy se dávala klama, to byla taková sponka a dávalo se to kolem krku místo límce. Zvířátka se vyráběla z lišek, norků a dalších zvířat a byl to velký módní artikl.
Podšívky z krtka nebo křečka
Kožešník Petr Hudec byl v 80. letech hlavním technologem ve firmě KARA Hlinsko. Vzpomíná i na velmi kuriózní zakázky: „Jedna zakázka byla na výrobu z kožešin krtků. Zákazníci se ptali, co by se dalo z kožešiny krtků dělat. A nabízeli jich rovný milion. Nakonec ale ze zakázky sešlo.
A když se na Slovensku přemnožili křečci, tak se dělaly podšívky do kabátů z křečků. Kožešina je to nádherná, je tam hodně barevných odstínů, i délka vlasu je kvalitní a podšívka v textilních kabátech byla v té době velmi módní a lehounká,“ popisuje kožešník.
Vestičky jsou opět v módě
Soboli, norci nebo činčily už neletí, ale lidé mají stále zájem o vesty, pásy na ledviny, vložky do bot, přívěsky na klíče a kabelky a další drobné dekorativní věci. „Hřejivé kožešinové vesty se teď vrací ve velkém a berou je i mladí lidé. Vyrábíme je z králičin, lišek nebo bizamu, což je ondatra. Dělají se i z jehnětiny a ovčiny, tato kožešina je jemná a hřejivá.
Ovčina má navíc velmi dobrou vlastnost, což je termo. Když dáte vložky do bot z ovčiny, vytvoří se ideální tělesná teplota a ta se udržuje stále. V létě i v zimě je nám pořád dobře. Chrání před zimou i před teplem,“ chválí ovčinu kožešník a pokračuje:
„Mě to řemeslo baví, žiju s ním a rád bych ho někomu předal. Kdyby se někdo šikovný našel, kdo by měl zájem o to vytvářet výrobky z kožešin, moc rád bych mu poradil,“ nabízí své služby kožešník Petr Hudec z Hlinska.
Víte, co je to cvekování? A co to je lajtr? Více si poslechněte v záznamu pořadu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.