Prázdninová jídla od babičky? Chuť, kterou nejde v dospělosti zopakovat

19. červenec 2021

Ty nejkrásnější prázdninové vzpomínky přináší mnohým z nás chuť letních jídel od babičky. I když se pak v dospělosti snažíme takové jídlo od babičky uvařit přesně podle jejího receptu, v chuti a celkové atmosféře prostě něco chybí.

I na to vzpomínala v Radioporadně Kateřina Kadlečková z Dolní Dobrouče, která na přání své babičky Elišky Maixnerové sestavila kuchařku podle osvědčených receptů. „Babička už sice není mezi námi, ale určitě by měla velkou radost, že její recepty potěší další lidi,“ podotýká vnučka Kateřina.

Obrázkový jídelníček na přání vnuček

„Babička byla úžasná ženská. Její kuchyni jsme si užívaly hlavně my čtyři vnučky naplno. Když jsme byly úplně malé, tak jsme dostaly za úkol namalovat jídelníček, tedy co budeme chtít k obědu. Já jsem byla nestarší z vnuček a babičce jsem slíbila, že její recepty jednou vydám. A právě teď jsem to dotáhla do konce. Slib jsem splnila, vydáváme ji se vší parádou, fotografiemi a vzpomínkami na babičku,“ ukazuje Kuchařku pro vnučky Kateřina Kadlecová. A také vysvětluje, že kuchařka má kroužkovou vazbu, protože babička trvala na tom, aby se kniha nezavírala kuchařce, která má prsty od těsta, před očima.

Čtěte také

Své místo v Kuchařce pro vnučky mají i sladké recepty. Kateřina Kadlecová si pochvaluje například rybízový koláč, kterým nedávno potěšila rodinu. Chcete zkusit správně nakyslý moučník? Tady je recept.

V Kuchařce pro vnučky najdete hodně jídel, která určitě znáte také od svých babiček. Některá jídla jsou velmi stará, například gryšíble. Víte, co to je? Jedná se o vaječnou amoletu, která se peče do zlatova v pekáči. Ke gryšíblím se u Maixnerů podával hlávkový salát s kyselým mlékem nebo podmáslí. Zajímavou historii má i slepice na kyselo, kterou babička Eliška vymyslela jako náhradní variantu za bažanta na víně v době bídných let za druhé světové války.

Spustit audio

Související