Rybízový koláč jako od babičky

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Vídeňský rybízový koláč.jpg

Pamatujete na tu vůni, když babička vyndala v létě koláč z trouby? Vzpomínáte si přesně na tu sladkokyselou chuť a na to, jak jste chtěli ještě? Letní rybízový koláč podle babiččina receptu si můžete upéct i teď.

Ingredience
  • 500 gramů hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 gramů cukru
  • 250 gramů změklého másla
  • 4 vejce
  • 4 lžíce mléka nebo vody
  • 1 vanilkový cukr
  • 450 g rybízu

Postup:

Na vále vypracujeme těsto z 500 g hladké mouky, prášku do pečiva, 140 g cukru, prášku do pečiva, 250 g změklého másla, 4 žloutků, 4 lžic mléka, nebo vody a vanilkového cukru.

Těsto rozválíme na placku, pomocí válečku přeneseme na vymaštěný, hrubou moukou vysypaný velký pekáč a upečeme jen asi ze dvou třetin (cca 12 minut na 200 stupňů Celsia). Potom pekáč vyndáme z trouby, na těsto rozetřeme sníh s cukrem a rybízem a znovu dáme do trouby, ale na nižší teplotu (cca 25 minut na 160 stupňů Celsia). Moučník spíše tzv. dosušíme do mírného zhnědnutí.

Postup při výrobě sněhu:

450 gramů rybízu smícháme se 160 gramy krupicového cukru. Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a pocukrovaný rybíz do něho opatrně zamícháme.

Související

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.

Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu

Osudy dobrého vojáka Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET

Koupit

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser