Rybízový koláč jako od babičky
Pamatujete na tu vůni, když babička vyndala v létě koláč z trouby? Vzpomínáte si přesně na tu sladkokyselou chuť a na to, jak jste chtěli ještě? Letní rybízový koláč podle babiččina receptu si můžete upéct i teď.
- 500 gramů hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 300 gramů cukru
- 250 gramů změklého másla
- 4 vejce
- 4 lžíce mléka nebo vody
- 1 vanilkový cukr
- 450 g rybízu
Postup:
Na vále vypracujeme těsto z 500 g hladké mouky, prášku do pečiva, 140 g cukru, prášku do pečiva, 250 g změklého másla, 4 žloutků, 4 lžic mléka, nebo vody a vanilkového cukru.
Těsto rozválíme na placku, pomocí válečku přeneseme na vymaštěný, hrubou moukou vysypaný velký pekáč a upečeme jen asi ze dvou třetin (cca 12 minut na 200 stupňů Celsia). Potom pekáč vyndáme z trouby, na těsto rozetřeme sníh s cukrem a rybízem a znovu dáme do trouby, ale na nižší teplotu (cca 25 minut na 160 stupňů Celsia). Moučník spíše tzv. dosušíme do mírného zhnědnutí.
Postup při výrobě sněhu:
450 gramů rybízu smícháme se 160 gramy krupicového cukru. Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a pocukrovaný rybíz do něho opatrně zamícháme.
Související
-
Prázdninová jídla od babičky? Chuť, kterou nejde v dospělosti zopakovat
Nejkrásnější prázdninové vzpomínky přináší mnohým z nás chuť letních jídel od babičky. I když se pak v dospělosti snažíme takové jídlo uvařit, něco tomu většinou chybí.
-
Borůvkový koláč se zakysanou smetanou
Co by to bylo za léto bez koláče z čerstvého ovoce. Modrý koláč plný borůvek uvnitř i nahoře, vláčný díky zakysané smetaně, nedusivý díky krému.
-
Nepečený dort se zakysanou smetanou
Smetanový dort s čerstvým ovocem je jedno z klasických letních potěšení. Díky tomuto receptu si léto budete moci připomenout i ve chvílích, kdy nemáte čerstvé ovoce...
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka