Prázdniny ve školách: Chrudimské gymnázium dostává novou fasádu, školky rozvody elektřiny

18. červenec 2022 13:20

Ani o prázdninách se život ve školách úplně nezastavil. Učitele a žáky s létem vystřídali ve třídách, tělocvičnách a jídelnách dělníci. Co nebylo možné opravit přes školní rok, musí teď stihnout za dva měsíce.

V Pardubickém kraji zároveň pokračují ve školách i větší stavební akce, jednou z nich je i obnova historické štukové fasády chrudimského Gymnázia Josefa Ressela. Jde o mnohamilionovou zakázku Pardubického kraje, podle ředitelky gymnázia Kláry Jelinkové obehnali dělníci budovu lešením letos na jaře a teď jsou práce asi v jedné třetině.

Čtěte také

Do konce prázdnin by ale mohla být kompletně hotová čelní strana gymnázia i s její bohatou štukovou výzdobou, žáci by tak od září mohli opět využívat hlavní chod. Omítka na budově z 19. století nebyla v dobrém technickém stavu a to do té míry, že kusy fasády padaly na zem. Úplné dokončení její opravy je plánované na příští rok.

Další větší zakázkou jsou teď práce na opravách pardubického domova mládeže na Dukle, tam pokračuje zateplování budovy a výměna oken za asi 20 milionů korun, hotovo by mělo být na podzim.

Nové rozvody ve školkách

Stavební ruch se o letošních prázdninách nevyhnul ani pardubickým školám. Podle informací magistrátu nastoupily teď v červenci čety řemeslníků do čtyř městských školek, kde předělávají staré elektrické rozvody.

Čtěte také

To je akce za 20 milionů korun a dalších zhruba 30 milionů letos radnice utratí i za kompletní opravu školní kuchyně a jídelny na Základní škole Závodu míru. Tam by práce měly začít v srpnu.

Naspěch teď ale mají i řemeslníci v Přelouči, o těchto prázdninách by tam měli dokončit asi rok trvající rekonstrukci školní vývařovny. To je komplikovaná akce za desítky milionů korun, v posledním půl roce musela být jídelna dokonce úplně zavřená, kuchařky vydávaly dětem obědy v náhradních prostorách v Sokolovně, jídlo dovážely z pardubické menzy.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související