Předvánoční Slatiňany, Chrudim i Pardubice stojí za návštěvu

27. listopad 2022

Po dvouleté covidové pauze jsme se dočkali adventu bez hygienických restrikcí. Není omezený počet lidí na jednom místě, stánkový prodej, jídlo a pití na veřejnosti, a tak se i předvánoční akce konají ve stejné míře, jako dřív. Navštívit můžete trhy, kavárny, koncerty, zámecké prohlídky nebo půlnoční mše.

Adventní, a následně i vánoční prohlídky připravili průvodci na Státním zámku Slatiňany. „Bude to klasický zimní prohlídkový okruh dole v přízemí, obohacený o vánoční výzdobu, stromečky a podobně,“ vysvětluje kastelán Jaroslav Bušta. „Tady ve Slatiňanech se slavily Vánoce v úzkém rodinném kruhu. Když se mělo sejít víc lidí, museli jet na zámek Žleby, sem by se nevešli,“ dodává Bušta.

Vánoční výzdoba schodiště zámku ve Slatiňanech

Zajímavostí je, že z doložené korespondence lze vyčíst, že balení dárků je osvojený americký zvyk, který nepřijali všichni Auerspergové rozhodně s nadšením. Dárky se tedy ve Slatiňanech nebalily.

Rozsvícení stromu na náměstí

Klasický předvánoční program připravili v Chrudimi a v Pardubicích. Na náměstí budou trhy a rozsvícený vánoční strom, který v obou městech poprvé zazáří na první adventní neděli 27. listopadu. Obě města vycházejí z osvědčených tradic, takže v Chrudimi se rozsvítí třeba betlém na divadle, v oknech muzea bude adventní kalendář a připravené jsou koncerty v Klášterních zahradách. V Pardubicích se doprovodný program uskuteční přímo na Pernštýnském náměstí. „Kromě toho se řada kaváren opět zapojila do akce s názvem Advent s vůní perníku,“ jak doplnil Martin Karas z oddělení cestovního ruchu pardubického magistrátu.

Ukázky svého řemesla připravuje také během adventních trhů pardubický dráteník Aleš Kulhánek. „Na Pernštýnském náměstí budu pravidelně během prosince každý čtvrtek, a nebude to jen dráteničina, ale třeba také malování na sklo, výroba ozdob a podobně,“ přidává pozvánku Aleš Kulhánek.

Vánoční Pernštýnské náměstí v Pardubicích

Po dvou letech se mohou uskutečnit také předvánoční koncerty. Speciální program začal nacvičovat i sbormistr Zdeněk Kudrnka s pardubickým dětským sborem Iuventus Cantans. Své adventní vystupování zahájí 6. prosince na společném koncertu v Sukově síni se slovenským zpěvákem Vašo Patejdlem.

Jak vysvětlila folkloristka Kamila Skopová, východní Čechy nemají žádnou svojí typickou vánoční tradici. Slavilo se spíš podle sociálního postavení. „Chudí lidé na vesnicích, například na Hlinecku, v podstatě neměli ani na nějaké slavení čas, dělali maximálně takové ty věštecké tradice, aby odhadli, který měsíc bude deštivý, jaká bude úroda, jestli se děvčata budou vdávat a podobně. Zatímco bohatí, třeba v Pardubicích, ti museli ukázat, že na to mají. Zapalovali si třeba dýmku bankocetlí, jedli šneky jako u francouzského dvora, pili víno…,“ vysvětluje Kamila Skopová.

Spustit audio

Související