Premiéra starokladrubského bělouše za velkou louží. Startují Světové jezdecké hry

11. září 2018

Koně z Kladrub nad Labem jsou právě teď na daleké cestě. Reprezentují Česko na prestižním klání, které připomíná olympiádu. Čtyřspřeží starokladrubských koní se na akci v USA představuje vůbec poprvé.

Už jenom samotná cesta byla náročná. „Po telefonátu s panem ředitelem můžu potvrdit, že všechny koně jsou na místě a v pořádku. Z celého světa se tam museli koně dostat. Je to nápor na psychiku lidí a zvládat tu logistiku není vůbec jednoduché,“ říká náměstek ředitele Národního hřebčína Kladruby nad Labem Radek Václavík.

Radek Václavík byl hostem ve vysílání

Světové jezdecké hry jsou v těchto dnech v americkém Tryonu v Severní Karolíně. Opakují se jednou za čtyři roky a soustřeďují mistrovství světa všech jezdeckých disciplín na jedno místo. „Pro nás jde o sportovní svátek a zároveň společenskou událost. Chceme ukázat, že máme kvalitní koně, takové české rodinné stříbro.“

Kladruby naruby

Tuhle akci si pro změnu můžou užít hlavně rodiny s dětmi. Bude v sobotu 15. září, a to už potřetí. Sešlost pro milovníky koní podle Václavíka okoření bohatý program. „Nabídneme vystoupení kapel Pískomil se vrací a Sabrage. Nesmí chybět předvedení starokladrubských koní v hodinovém programu.“ Kladruby naruby začnou v deset dopoledne prohlídkami stájí, zámku a historické kočárovny.

Čekání na UNESCO

V Národním hřebčíně Kladruby nad Labem taky už byla hodnoticí mise UNESCO. Posuzuje totiž nominaci na zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO. „Navštívil nás expert, který si všechno na místě prohlížel, aby si potvrdil informace uvedené v nominační dokumentaci. Byl naprosto profesionální, měl pokerovou tvář.“

O zapsání hřebčína v Kladrubech do UNESCO by mohlo být jasno v létě 2019

Národní hřebčín Kladruby nad Labem

O zapsání hřebčína v Kladrubech nad Labem na seznam světového dědictví UNESCO by mohlo být rozhodnuto v létě roku 2019 na 43. zasedání Mezivládního výboru pro světové dědictví.

Proces hodnocení není jednoduchý. „Jsme asi v polovině. Zatím z něj máme dobrý pocit. Další kolo posuzování bude na konci roku, pak na jaře. A následně v červnu by se mělo rozhodnout,“ upřesňuje Václavík.

Kdyby byly Kladruby s nominací úspěšné, pravděpodobně vzroste počet návštěvníků. „Připravujeme infrastrukturu pro cestovní ruch, třeba nové parkoviště pro auta a autobusy. Taky obnovujeme zámeckou zahradu. První etapou je demolice starého nevhodného objektu, další by měla být samotná obnova zahrady.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související