Přes 100 km krajských silnic 1. třídy bude od příštího roku zpoplatněno

21. říjen 2019 08:10

Už jen dva měsíce a pár dní k tomu zůstanou silnice v Pardubickém kraji pro řidiče kamionů zdarma. Od nového roku totiž budou vybrané úseky hlavních tahů zpoplatněné. Povinnost platit mýto za využívání státních vozovek se ale vztahuje například i na autobusy.

Platit se bude na nejvytíženějších úsecích silnic první třídy. Zpoplatněná bude nejdůležitější silnice v regionu, a to I/35, v celé délce od Hradce Králové přes Vysoké Mýto, Litomyšl, Svitavy a Moravskou Třebovou až do Mohelnice.

Druhou bude rychlostní I/37 mezi Pardubicemi a Hradcem a třetí bude I/43 ze Svitav do Brna. Doteď byla zpoplatněná v Pardubickém kraji jediná vozovka, a to přibližně 10 kilometrů dálnice D11, které leží na území kraje. Nový systém výběru mýta je satelitní, takže už kolem silnic nebudou mýtné brány, ale bude jen jedna pro celý kraj. Umístěná bude na I/35 u Vysokého Mýta.

Čím víc kol a kouře, tím dražší

Výše poplatků bude různá. Záleží na emisní třídě vozidla a počtu náprav. Nejdražší mýto mají kamiony, které splňují emisní třídu jen EURO 0-II a mají více než čtyři nápravy. Za kilometr dálnice a rychlostní silnice zaplatí 8 korun a 24 haléřů, na silnici první třídy pak bezmála 4 koruny za kilometr.

Naopak nejlevnější to mají vozidla s nejekologičtějším motorem splňujícím normu EURO VI a EEV. Když taky mají víc než 4 nápravy, tak za kilometr dálnice nebo rychlostní silnice zaplatí lehce přes 4 koruny a za silnici I. třídy pak necelé dvě koruny. To je základní sazebník mýta, jiný platí každý pátek od 15 do 22 hodin, kdy jsou sazby o několik korun vyšší. Autobusy mají ceny výrazně nižší.

Kudy zdarma?

Je pravděpodobné, že se najdou řidiči, kteří se budou chtít placeným úsekům vyhnout. V Pardubickém kraji jsou minimálně tři místa, kde bude možné se mýtnému systému vyhnout. Hejtmanství se na tuto možnost připravuje a bude prý na vzniklé dopravní situace reagovat. Všechno ale ukáže až reálný provoz.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související