Přestaňme miminka máchat v oleji! Všeho moc škodí

7. leden 2019

Každá matka chce mít voňavé miminko s hebkou pokožkou. Dnes už jsou na trhu velmi kvalitní přírodní oleje, které jsou určené pro nejmenší. Ale i v tomto případě všeho moc škodí.

Někteří rodiče si řeknou, nebudeme na našem dítěti šetřit, koupíme kvalitní dětskou kosmetiku a každý večer ho pořádně natřeme. Kosmetička Šárka Štefančíková ale radí: Zkuste to jinak. Nekoupejte dítě v oleji. Stačí jen pár kapek rozetřít do vlhké pokožky.

„Kvalitní přírodní olej sice kůži nepoleptá, ale ucpe ji,“ vysvětluje kosmetička Šárka Štefančíková. „Kůže je největší dýchací orgán. Pokud ji potřeme silnou vrstvou oleje, kůže přestane dýchat a ztrácí svou vlastní obranyschopnost. Začnou se vytvářet potničky a jiné kožní problémy. Různé nečistoty, které se filtrují běžně kůží, se dostávají zpátky do krevního oběhu, místo aby se přirozeně vyplavily ven, Olej jim v tom brání,“ vysvětluje kosmetička.

Ani příliš časté koupání miminku neprospěje. Dětské tělo má velmi jemnou pokožku, a pokud ho budeme pořád umývat, pokožka bude slábnout.

Pozor na parafin

Opatrně také s přísadami do koupele. „Růžové a modré lahvičky sice vypadají v koupelně efektně, ale většinou jsou parfemované a mohou v nich být přidané chemické látky. Pozor také na obsah parafinu v jakémkoliv kosmetickém přípravku. Může být označen jako Paraffinum Liquidum nebo Mineral Oil,“ varuje Šárka Štefančíková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.