Převratná novinka v péči o duševní zdraví: Psychologové vyrazí za klienty domů

19. září 2018

Reforma péče o duševně nemocné je připravená. Plánování zabralo podle pardubického psychiatra Petra Hejzlara několik let, a už jsou vidět první hmatatelné aktivity.

„Zatím se v republice rozjelo pět center duševního zdraví. Jsou to nové služby, které kombinují zdravotnické a sociální služby. To je v české psychiatrii převratná novinka,“ říká MUDr. Petr Hejzlar.

Na podzim bude pokračovat další fáze reformy psychiatrie, která podpoří šestnáct nových míst. Mezi nimi bude i pardubický a královéhradecký projekt. V Pardubicích a v Hradci Králové by měl začít fungovat centra duševního zdraví v prvním kvartálu příštího roku. 

Jak budou fungovat centra duševního zdraví

Nejedná se o žádné nové budovy. Centra duševního zdraví jsou vlastně terénní služby, kde působí lékaři, psychologové, zdravotní sestry a sociální pracovníci, kteří docházejí za klientem domů. Poskytují jak zdravotní, tak sociální pomoc. A to je právě novinka, která tu dosud nebyla.

Pomoc je i praktická. Třeba když potřebuje klient pomoct v běžném životě, doma, na zahradě, v obchodě, v jednání s úřady. Tato služba se dá přirovnat k terénním službám, které jsou poskytovány seniorům.

„Nikdo z nás nechce do nemocnice. Když nám není dobře, jsme raději doma, mezi svými. Centra duševního zdraví tady budou pro lidi, kteří na tom nejsou tak zle, aby museli ležet v nemocnici, ale ani tak dobře, aby zvládli svou psychickou poruchu sami,“ vysvětluje psychiatr Petr Hejzlar.

Týdny pro duševní zdraví
Ve východních Čechách se právě v těchto dnech konají Týdny pro duševní zdraví. Připraveno je mnoho přednášek, kulturních představení a dalších akcí, které by měly působit blahodárně na psychiku. Podrobný seznam všech akcí najdete na stránkách pdz.cz.

Spustit audio

Související