Přichází doba setí paprik, známe pár vychytávek

5. únor 2019

Výsevem paprik všechno začíná. Pardubický zahradník František Hlubocký radí začít po 10. únoru. Dobře přitom zvažujte, kam doma nádoby se semeny umístíte. Paprika je nejnáchylnější a nejcitlivější právě v době výsevu. Potřebuje mít stálou a vysokou teplotu.

Výsevní misky mohou být i na radiátorech. Třeba na kartonech od vajec. Nebo kelímky se semínky dejte nahoru na kuchyňskou linku, kde se drží nejvíc teplo. A nepřehánějte to s vodou. Můžete zkusit naset jen do agroperlitu, který drží dobře vlhkost.

Se setím rajčat počkejte ještě do začátku března. „Na trh přišla novinka, je to rajče, které by mělo být odolné proti plísni rajčatové. „Je to Crimson Crush F1. Vyzkouším, jsem milovník rajčat, takže zkusím tento nový druh,“ těší se František Hlubocký.

F1 - kříženec první generace

Pokud je na sáčku se semínky nápis F1, znamená to, že se jedná o křížence první generace. Z těchto semínek vzejde velmi kvalitní rostlina, ale jen jednou. Nemá cenu z rajčat sbírat semínka a příští rok je přesévat jako svoje vlastní. Hodně lidí to dělá. Ale pokud se jedná o semena F1, nemůže to vyjít.

„Mezi paprikami je F1 méně. Když tam F1 není, jedná se o starší a ustálenou odrůdu, tam není problém semínka vyzkoušet další rok. Ale doporučoval bych jednou, dvakrát, pak už to není ono,“ radí František Hlubocký.

Předjarní postřiky a stříhání

Jakmile teď přejdou mrazy, vezměte sirný roztok a postříkejte s ním zahradu. Zlikvidujete tak spoustu zárodků hmyzu a plísní. Postřik použijte na všechny opadavé rostliny a stromy, včetně vinné révy. Začít můžete ve druhé polovině února.

Po čtrnácti dnech – tzn. na začátku března můžete začít s měďnatými postřiky. Začíná se broskvoněmi, ale klidně můžete vzít mědí i další rostliny, které přes zimu opadávají. Rybízy, maliny, vinnou révu, růže, atd. 

S řezem stromů a keřů začněte také zhruba ve druhé polovině února, jakmile přejdou větší mrazy. Vinná réva se může stříhat velice brzy, a nezapomeňte na angrešt. Abyste se zbavili padlí, ostříhejte každou větvičku a nenechávejte ji na pozemku. Spalte ji nebo vhoďte do popelnice. Poté postříkejte sirným postřikem. Peckoviny můžete stříhat klidně až v době rašení, vůbec jim to nevadí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.