Přírodní jezírko na zahradě? Chce to trpělivost, zkušenosti a peníze

11. srpen 2015

Záleží na přání každého. Nejčastěji lidé chtějí malé nenáročné jezírko na malé zahrádce, což je asi nejtěžší úkol. Čím je menší jezírko, tím více práce dá jeho údržba. Řekl nám zahradní architekt Ing. Jaroslav Vintera v Radioporadně. Podobné je to s akvárii. Neobejdeme se bez filtrace a UV lampy.

Jaký vodní prvek tedy doporučit na malou zahradu?

Pokud toužíte po malém jezírku s rybkami, mělo by být alespoň hluboké, aby se voda co nejméně přehřívala. Tím se zabrání tvoření řas a sinic, které si v teplé vodě libují. Podle zkušeností Jaroslava Vintery je možné vytvořit i malé osmdesáticentimetrové jezírko na zahradě. Ale v tom případě by mělo být hluboké více než metr a půl. Mezi nejdražší položky patří filtrace, která brání tvorbě sinic a kvalitní jezírková fólie. Umělohmotné vany, které se zabudovávají do země, Jaroslav Vintera nepoužívá. Vymodeluje tvar jezera podle přání zákazníka a vyloží jezírkovou fólií. Povrch vyskládá přírodním kamenem. Okraj fólie je snížený, takže i když voda kolísá a je jí málo, fólie není vidět.

Přírodní jezírko na zahradě je romantické, ale je náročné na údržbu.

Jezero je náročnější na udržení čistoty vody nechemickou cestou. Musí se častěji čistit filtrace, líbí se tam komárům, žábám nebo užovkám. Čistota se udržuje tak, že se do filtrace přidají bakterie, které pomáhají rozkládat nečistoty. Ty se nevracejí zpět do vody, ale likviduje je UV lampa.

Nahoře u hladiny je sběrač nečistot, který sbírá špínu z povrchu hladiny. Dole se pod tlakem vysávají nečistoty ze dna. Všechno je vháněno do šachty, kde je mechanická filtrace se síty, do kterých ulpívají nečistoty a odtamtud už jde částečně vyčištěná voda do pískové filtrace, přes UV lampu a zpět do jezírka.

Jednou za čas je potřeba použít speciální vysavač na jezírka, který pomocí čerpadla pod tlakem vysává nečistoty ze dna a ze stěn. Existují i robotické vysavače na dno a na stěny. Takový vysavač jezdí po dně a sbírá nepořádek. Když se mu sběrací koš naplní, tak vyjede nad hladinu, člověk ho vyčistí a vrátí zpátky do práce.

Jak na krtka?

Zvířata se v těchto horkých dnech stěhují do pečlivě zavlažovaných zahrad. Krtci hledají hmyz a stahují se do míst s kvalitní a zavlažovanou půdou. Jak zabránit tomu, aby se krtkovi zalíbilo na zahradě? Podle Jaroslava Vintery se musí jedině chytit a odnést daleko od naší opečovávané zahrady. Existují nylonové sítě proti krtkům, které se dávají pod anglické trávníky. Krtek si ale poradí. Nad síť se sice nedostane, ale hromádku vytvoří na místě, kde tato síť končí – tedy na záhoně. Podobné je to s černou fólií. V tomto případě krtek vylézá tam, kde je ve fólii díra a v ní zasazená rostlina. Ta pod nájezdem krtka většinou nevydrží.

Jak se chytá krtek?

Zahradník Jaroslav Vintera radí: „Dejte si kafe a sedněte si v pět ráno na zahradu. A čekejte. Právě od pěti do sedmi hodin je krtek nejaktivnější. Jakmile začne dělat krtinu, okamžitě zasáhněte pokud možno humánním způsobem. Krtka chyťte a odneste daleko do přírody.“

autor: jsl
Spustit audio