Proměna kladrubského hřebčína bude pokračovat. Pomůže dalších 100 milionů

7. duben 2017

Rozbořené stodoly a zarostlý park. V hřebčínu v Kladrubech nad Labem chystají velkou rekonstrukci číslo dvě. Po zásadní přestavbě za 350 milionů korun má následovat to, co se při ní nestihlo. A další úpravy mají památce pomoct k cestě na seznam UNESCO.

Kladruby už požádaly o evropské dotace na práce za 120 milionů korun. Peníze chce hřebčín použít na opravu čtyř historických objektů, jsou to staré stodoly, které jsou ve velmi špatném stavu nebo dokonce zničené po požáru. Další krok je rekonstrukce stájí Paddock, které by po přestavbě měly sloužit jako takový koňský domov pro seniory. Měla by tam být umístěná stará zvířata, která už práci odvedla a jsou vyřazená z chovu.

Park se vrátí o 100 let zpátky

S UNESCO souvisí hlavně další plánovaná změna, a to je obnova parku Mošnice. Asi dvacetihektarové ploše chce vedení hřebčína vrátit vzhled z období kolem roku 1918, kdy to byl park v anglickém stylu se solitérními stromy.

Čtěte také

To se později změnilo, od padesátých let tam byla bažantnice, sázely se smrkové porosty a to chce hřebčín změnit. Kladruby totiž kandidují do UNESCO jako kulturní krajina propojená s koňmi, proto takový důraz na zelené plochy.

Na konci prázdnin bude hřebčín vědět, jestli evropské peníze získá. Pak by se mělo začít stavět. Existuje i plán B: když žádost o dotaci neuspěje, začne s úpravami stejně a bude je platit ze svého. To by ale trvalo déle.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio