Provoz na mostu kpt. Bartoše v Pardubicích bude kvůli špatnému stavu jednosměrný

3. únor 2023 06:40

Most kapitána Bartoše v Pardubicích je ve velmi špatném technickém stavu, prokázaly dynamické zkoušky. Od neděle tam proto bude jednosměrný provoz. Už loni tam magistrát dvakrát snižoval nosnost.

Město bude muset nejspíš postavit most nový. „Výsledky dynamické zkoušky bohužel nejsou vůbec příznivé. Děláme vše pro to, abychom s ohledem na bezpečnost nejen našich obyvatel nastalý problém co nejdříve vyřešili,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Čtěte také

Chování konstrukce vykazuje značné odchylky od nastaveného numerického modelu. Navíc se liší podle hmotnosti projíždějícího vozidla, zejména v krajních částech mostu. Most je starý, mostovka je z roku 1882. Most původně sloužil u zdymadla, potom byl přesunut do Polabin.

„Stávající mostní konstrukce je ve velmi špatném technickém stavu, zejména střední podpěry mostu založené v řece nejsou spolehlivé a dostatečně tuhé. Ložiska nosné konstrukce mají omezenou pohyblivost a konstrukce navíc vykazuje výrazné korozní oslabení lokálních částí,“ uvedl Nadrchal.

Jako jediné dlouhodobé řešení se městu jeví výstavba nového mostu. Radnice teď pracuje na přípravě mostního provizoria, na které bude během stavby nového mostu převedená veškerá doprava. Termíny radnice zatím nemá.

Opravu mostu kapitána Bartoše a kyvadlový provoz si lidé v Pardubicích dobře pamatují ze září 2022

„Pracujeme na tom, aby bylo možné co nejdříve zahájit projekční práce na výstavbě nového mostu, jelikož vzhledem k rozsahu poškození všech konstrukčních částí nemá oprava stávající konstrukce smysl. Případné zesílení konstrukcí by nebylo hospodárné a u středních pilířů v řece by bylo navíc opravdu technicky náročné,“ řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

Záchranáři i MHD objížďkou

O změnách a dopravních omezeních město informovalo složky IZS, které mají nastavené objízdné trasy. Od neděle tam bude jednosměrný provoz se semafory s půlminutovým intervalem. Průjezd mostu bude zúžen, aby vozidla projížděla jeho středem. Maximální povolená rychlost bude 30 kilometrů v hodině.

Nadále zde bude omezena hmotnost vozidel, takže na most budou moci vjet pouze vozidla do 3,5 tuny. Dopravní podnik připravil změny v jízdním řádu linek 2, 6, 7, 13, 18, 27 a 99, které budou jezdit směrem na Stavařov nebo směrem na hlavní nádraží po rychlostní komunikaci I/37.

Most kpt. Bartoše v Pardubicích

„Zastávky Lidická a kpt. Bartoše budou nově obsluhovány náhradními minibusy v obousměrném provozu hlavní nádraží – Sluneční. Doprava těmito autobusy bude bezplatná a bude se řídit aktuálním jízdním řádem,“ řekl ředitel podniku Tomáš Pelikán.

Stavbu nového mostu musí město koordinovat s krajem, který letos plánoval opravy Wonkova mostu. Ten vede v centru také přes Labe. „V tuto chvíli máme plán na rozdělení rekonstrukce Wonkova mostu do let 2023 a 2024. Aktuální situaci mostu na ulici kpt. Bartoše budeme chtít s vedením města projednat také na plánovaném společném jednání obou rad v polovině února,“ řekl hejtman Martin Netolický.

autoři: pta , ba | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související