Psím sportům vládnou ženy. Pánové jsou nedostatkové zboží

12. listopad 2018

Muže hra se psem moc nebaví. Některé psí sporty jsou dokonce ryze ženskou záležitostí, například nosework, agility a další. Podle kynoložky Kláry Hlubocké to má víc důvodů.

„Pánové asi nemají náladu se každý den hýbat a cvičit se psem povely. Raději upřednostňují moderní techniku než psí sporty. Navíc pes není stroj. Občas udělá chybu, která může ohrozit vítězství. A myslím si, že ženy se lépe vyrovnávají s prohrou,“ myslí si Klára Hlubocká.

V hlavní roli vlídnost a vcítění

Při výcviku psa je nejdůležitější důslednost, trpělivost, ale také vlídnost a vcítění. 

Povahy psů se mění, vybíráme si stále více poddajnější a přítulnější plemena. Už to není jako dřív, například u psů hraničářů, kteří měli velmi tvrdou povahu a hned tak je něco neskolilo. Dnešní psi jsou citlivější a potřebují lidskou podporu. 

Otrávených návnad se nebojí. Je ráda, když její pes nějakou najde

Sam a Vichr - psi Kláry Hlubocké, které cvičí na vyhledávání otrávených návnad

Vypadá podobně jako retrívr, ale tmavě hnědé chlupy má zakroucené a hrubé jako ovečka. Takhle jednoduše by se dalo popsat psí plemeno Chesapeake Bay Retriever, na které nedá dopustit psovodka Klára Hlubocká. Se svým psem Samem tvoří záchranný tým. Sam je původem záchranářský pes určený pro vyhledávání lidí ve volném terénu. Teď má ale nový povel, který zní: Hledej, ptáček!

Psí sporty zajímají podle Kláry Hlubocké hlavně mladé dívky. Vytvářejí si ke psům podobný vztah, jako například ke koním. Ale přibývají i zralé ženy, které už mají dospělé děti a dostatek energie. Mohou se dostat i na vrcholovou úroveň.

Dokládají to výsledky prvního Mistrovství republiky v nosework, které se konalo v Ruseku u Hradce Králové.

Co je to nosework

Nový psí sport nosework spočívá v tom, že pes vyhledává voňavé návnady, jako jsou skořice nebo kůra pomeranče v různých prostředích. Může to být v přírodě, ale i v uzavřených budovách.

1. Mistrovství ČR v noseworku má své vítěze

„Pes na vás musí být soustředěný vždy a všude. Občas se stane, že  někteří majitelé mluví o zázraku. Například jejich pes nesnášel vodu a díky noseworku (hledá se i ve vodě) se naučil vodu přijmout.To samé se stává v rušném prostředí města, které dříve pes nesnášel. Psa ta hra natolik baví, že přestává vnímat své okolí,“ vysvětluje kynoložka Klára Hlubocká.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.