Radary pro českou armádu za 3 miliardy. Část dodá pardubická Retia

30. březen 2017

Vývojáři z Pardubic se budou podílet na výrobě supermoderních mobilních radarů pro českou armádu. Hlavní část zakázky za víc než tři miliardy korun ponese na svých bedrech izraelská státní firma Elta, která podle českého ministerstva obrany přišla s nejlepší nabídkou a předstihla tak francouzské nebo švédské výrobce. První dodané kusy by vojáci měli převzít za dva roky.

Podle ministerstva obrany jde o nejmodernější vojenské radary izraelské výroby, které jsou určené na sledování cílů v malých výškách, to je od 100 metrů do tří kilometrů. Používá je nejen izraelská armáda, ale ve výzbroji je má třeba i Kanada.

České vojsko by mělo dostat osm kusů, pět z nich by mělo fungovat na stacionárních vojenských stanovištích, zbylé tři pak budou k dispozici pro ochranu strategických cílů (jaderné elektrárny, chemičky), velkých měst, k výcviku a jako záloha. Armáda a by je měla převzít v letech 2019 až 2021 a nahradit by měly dosluhující radary české a sovětské výroby.

Radar ELTA izraelské společnosti IAI, který byl vybrán pro českou armádu

Antény z Pardubic

Podle mluvčího společnosti Andreje Čírtka mělo ministerstvo obrany podmínku, aby se do projektu zapojila právě česká firma. Retia by se měla na výrobě radarů podílet asi z jedné třetiny, od izraelského výrobce Elta by měla dostat linku na výrobu anténových modulů, která bude fungovat tady v Pardubicích. Současně bude Retia zajištovat celý životní cyklus těchto radarů, tedy servis, údržbu, opravy atd.

Čtěte také

Pardubice mají v této oblasti dobré jméno a zvuk i v celosvětovém měřítku. Jedna z dalších pardubických firem ERA (nástupce Tesly a dnes výrobce známých vojenských radiolokátorů Věra) vyhrála tendr na dodávku systému řízení letového provozu v italském Turíně. Tam jde o soupravu mnoha zařízení, která lokalizují letadla na letišti i ve vzduchu. Radarové systémy firma dodává jak civilnímu, tak i vojenskému sektoru.

autor: wol
Spustit audio