Recept na úžasnou houbovou omáčku od šéfkuchaře Radka Pálky z jeho nové Šumavské kuchařky
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:50 Zpěvák Bohuš Matuš a zdravý životní styl
- 04:15 Královéhradecká Voříškiáda a psí sport Dog-puller
- 08:11 Co přidat k podzimním procházkám, abyste se cítili dobře
- 13:03 Konvička proti podzimním rýmám a virózám
- 15:59 Kosmetický rádce a správné líčení - make-up ano či ne
- 20:28 Šéfkuchař Radek Pálka a jeho recept na omáčku z čerstvých hub
Čtěte také
Šéfkuchař Radek Pálka nedávno v radiokavárně Českého rozhlasu Hradec Králové pokřtil svoji novou knihu s názvem Šumavská kuchařka. Je plná skvělých receptů na tradiční šumavská jídla.
Dnes pro vás máme recept na skvělou omáčku z čerstvých hub právě z této knížky.
Budete potřebovat několik základních surovin. V prvé řadě samozřejmě houby. V tomto případě 300 gramů ideálně tvrdších hub, tedy křemenáče, kozáci, hřiby modráci.
Dále 200 mililitrů zakysané smetany, 200 mililitrů smetany ke šlehání, 500 mililitrů zeleninového vývaru, 30 gramů hladké mouky, 1 lžička cukru, 1 lžička octa, podle chuti sůl, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře a gáza a provázek na koření.
Čtěte také
Vezmete gázu, dáte do ní všechno koření, motouzkem zavážete. To dáte potom vařit a hezky se to z omáčky vyndá ven.
Houby nakrájíte zhruba na centimetrové kousky. Dáte je do připraveného zeleninového vývaru, přidáte pytlíček s kořením a dáte vařit asi 10 až 15 minut.
Je dobré při vaření sbírat z povrchu pěnu, která se v hrnci vytváří.
Mezitím si připravíme směs ze smetany a mouky. Dají se obě smetany dohromady, přidáte do nich mouku a vymíchá se vše krásně dohladka metličkou.
Čtěte také
Následně se houbový vývar zahustí těmito dvěma smetanami a už se jen dochutí cukrem, solí a octem, podle vaší chuti. Jen je třeba dávat pozor, protože se občas stane, že vám ocet omáčku srazí.
Jako přílohu si dává někdo brambory nebo houskový knedlík, já bych v tomto případě doporučoval žemlový, tedy jinak řečeno karlovarský knedlík. Ovšem můžete si houbovou omáčku dát klidně i s rýží, těstovinami nebo pečivem, či úplně samotnou. Určitě si vždy pochutnáte.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Pravá nosní dírka přináší do těla energii, levá naopak zklidnění, radí lektorka vědomého dýchání
Vědomá kontrola intenzity dýchání ovlivňuje naše myšlení a pocity, ale i fyzickou kondici. Tohle vše jsem se dozvěděla od Petry Chmelařové, průvodkyně vědomým dýcháním.
-
Houbaření se trochu hanlivě říká golf pro chudé. Houbařům to ale nevadí a připraví si skvělý guláš
Houby obsahují málo kalorií, proto se jim nemusíme vyhýbat ani při redukční dietě. Zároveň v sobě mají hodně vitamínů a také velké množství draslíku.
-
Nová knížka Radka Pálky není kuchařka. Šéfkuchařův deník vypráví o (ne)lehkém kuchařském životě
Páteční host Habaděje nahlédne do kuchyně šéfkuchaře Radka Pálky. Těšit se můžete na vyprávění kluka z Jaroměře, který pracoval v Hradci Králové, Praze, ale i v zahraničí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...