Reforma školství začala. Děti se budou učit informatiku už od 4. třídy

6. červen 2024

České školství prožívá revoluci. Do škol se zavádí digikompetence a prvním praktickým krokem je nový předmět informatika. Děti se ho začnou učit už od 4. třídy.

Původní předmět, který měl název informatika a výpočetní technika nebo informatika a komunikační technologie, se ruší. Nová informatika má novou konkrétní náplň, která by měla zasahovat i do dalších předmětů. 

Na druhou stranu zřejmě nebude povinný druhý cizí jazyk. „Není to ještě definitivně rozhodnuté, ale Ministerstvo školství o tom vážně uvažuje,“ říká učitel Přemysl Machatý z Gymnázia Dašická Pardubice. Tento postoj ale neschvaluje, druhý cizí jazyk by podle něj měl zůstat povinný, nezaslouží si status volitelného předmětu.

Revize školství stojí na iMyšlení

Informatické myšlení má zkratku iMyšlení. Na něm stojí celá nová revize předmětu informatika.

Podnikatelé ze školních lavic (ilustrační snímek)

„Žáci se učí myslet logicky, analyticky, celý vývoj spěje tím směrem, že budou muset být konkurenceschopní nejen jako uživatelé,“ vysvětluje učitelka Lenka Blehová z Gymnázia Dašická. Informatika by měla naučit studenty přemýšlet tak, aby v průběhu celého života dokázali obstát a konkurovat stále novým technologiím. Zároveň přiznává, že i učitelé se musí zdokonalovat v cizích jazycích i IT technologiích, aby dokázali udržet krok se současným překotným vývojem.

„Na naší škole budeme mít nový předmět pro výuku kompetenční výuky. Spolupracujeme s Pedagogickou fakultou v Liberci. Tento předmět integruje dějepis, zeměpis a společenské vědy a prolínají se v něm společná témata z těchto předmětů,“ přidává další novinku učitelka Blehová z Gymnázia Dašická. Středoškoláci se naučí tyto předměty propojovat, spolupracovat v týmech a hledat svoje silné stránky.

Reforma školství dává velký prostor novým technologiím včetně umělé inteligence. Neměli bychom ale zapomínat na obyčejný svět bez techniky. Bude možné v budoucnu vyjít si jen tak na procházku bez mobilu v kapse? Současný přístup učitelů a nová reforma školství to může hodně ovlivnit.

Co přinesl učitelům program Erasmus+, který koordinovali učitelé z Gymnázia Dašická Pardubice? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související