S kapesným začněte už na prvním stupni. Dítě tak pozná hodnotu peněz

31. srpen 2023

Když neumí hospodařit dospělí, nebudou to umět ani jejich děti. A z posledního průzkumu vychází jednoznačně, že se finanční rezerva Čechů oproti loňskému roku výrazně ztenčila. „Lidem se nedaří šetřit jako dřív a 17 procent z nich žije od výplaty k výplatě. Proto je velmi důležité vychovávat k finanční gramotnosti už děti na prvním stupni,“ říká finanční ombudsman společnosti Home Credit Miroslav Zborovský.

Nástup do školy je pro děti i jejich rodiče velkým zlomem, kdy dochází k postupnému osamostatňování se.

„Doporučuji začít symbolicky finančně podporovat děti tak ve druhé třídě. A kapesné je dobrý způsob, jak na to. Pro začátek stačí například padesátikoruna na týden, samozřejmě s ohledem na možnosti rodiny. Počítejte ale s tím, že většina dětí utratí peněžní částku okamžitě. Pak ale jako rodiče musíte být důslední a vydržet s další částkou do doby, kterou jste určili. Jedině tak naučíte svoje ratolesti hospodařit. Poznají, že když si peníze utratí během jednoho dne, budou do konce týdne bez peněz,“ vysvětluje Miroslav Zborovský.

Mluvte s dětmi o tom, co si kupují

Bavte se s dětmi o tom, za co peníze utrácejí, jestli potřebují každý den kupovat bonbóny nebo brambůrky. Motivujte je. Pokud se vzdáš jednoho pytlíku bonbónů a něco ušetříš, můžeš mít pak něco, co si přeješ mnohem víc. Tato motivace je pro děti podle finančního ombudsmana účinná.

finanční ombudsman společnosti Home Credit Miroslav Zborovský

„Navíc se můžete s dítětem domluvit na tom, že když se bude snažit ve škole, tak mu na jeho vysněnou věc také přispějete. Dítě se naučí hodnotu peněz, bude se snažit ve škole a bude vědět, že na konci ho čeká krásná věc. To je výborná škola,“ míní Miroslav Zborovský.

Na střední školu s platební kartou

První bankovní kartu doporučuje finanční ombudsman Miroslav Zborovský pro děti, které nastupují na střední školu. To je doba, kdy už potřebují disponovat finančními prostředky. „Pro studenty jsou dnes různé bankovní produkty, které jsou většinou zdarma, osvobozené od poplatků. Nabízejí buď samostatný účet pro dítě, nebo bankovní kartu pod účtem rodiče. Student má k dispozici určitou sumu peněz k hospodaření, ale rodič by měl mít pod kontrolou veškeré jeho výdaje.“

Dnes je to podle Zborovského mnohem jednodušší, než dřív. „Díky mobilní aplikaci nebo internetovému bankovnictví máte absolutní přehled o pohybu peněz na účtu nezletilého dítěte. A opět zdůrazňuji, že nejdůležitější je komunikace a důvěra v rodině, včetně prarodičů, kteří často také přispívají svým vnoučatům,“ upozorňuje ombudsman. Pokud dítě dostane větší částku, je dobré vložit ji na spořicí účet.

Jaké jsou výhody spořicího účtu? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.