Reklamy pryč, kabely pod zem. Litomyšl bojuje s reklamním a technologickým smogem

13. duben 2023 08:08

Radnice v Litomyšli se postupně snaží přimět firmy, podnikatele i majitele nemovitostí, aby ze svých objektů odstranili přebytečné reklamy. Město se tak chce zbavit reklamního smogu, který narušuje jeho historický charakter. Jak se jim to daří, zjišťovala reportérka Barbora Soukupová.

Nadchod, který byl ještě nedávno nad hlavním tahem v Litomyšli, „zdobilo“ množství reklamních poutačů, nový nadchod je už bez reklam. Město poutače nepovolí ani u dalšího nadchodu, který vzniká nedaleko.

„Vedení města se všeobecně snaží v prostoru města zbavovat reklamního i technologického smogu. I na vlastních budovách se snažíme reklamní plochy minimalizovat. Stalo se tak například na budově rockového klubu Kotelna, na městském rámařství a také na Hospodě Na Výsluní,“ říká mluvčí radnice Anna Doubravová.

První úspěchy

Město už na začátku roku oslovilo také místní podnikatele, aby se zbavili přebytečných reklam. To se povedlo například u skladových prostor nedaleko Zámeckého návrší, odkud majitel odstranil veškeré reklamy. „I obchodní dům na výjezdu na Vysoké Mýto slíbil, že zůstane zcela bez reklamních ploch na budově,“ dodává Doubravová.

Město se také snaží domlouvat s různými distributory a majiteli sítí, aby umístění jejich zařízení narušovalo krajinu a veřejný prostor co nejméně, ideálně aby sítě umisťovali pod zem. A tam, kde to nejde, aby alespoň na těchto prvcích v krajině nebyl další reklamní smog.

Město má páky

Většina podnikatelů a firem, které město oslovilo, už přebytečnou reklamu odstranila. Tam, kde by se to nepodařilo, může radnice v krajních případech udělit i pokuty. „Když někdo opravdu odmítá, tak myslím, že máme možnosti nějakých pokut a sankcí. Zatím jsme k tomu nepřistoupili, snažíme se jednat,“ říká starosta Daniel Brýdl (Generace89).

Kromě podnikatelů město jedná také s majiteli nemovitostí, aby ze svých objektů odstranili nepovolené reklamy, které jsou v rozporu s územním plánem nebo předpisy platnými pro městskou památkovou zónu.

Spustit audio

Související