Řemeslná sobota oživí Regionální muzeum Skuteč

9. srpen 2022

Od 1. července změnilo skutečské muzeum název na Regionální muzeum Skuteč. Jaké jsou důvody a co to znamená, přiblížil jeho ředitel Libor Aksler. A pozval i na některé akce.

„Změna je součástí asi každého životního příběhu, každého člověka i každé instituce. Přišla proto, že jsme překročili určitou hranici počtu sbírkových předmětů a tak jsme si s kolegy řekli, že se podíváme, jak jsou na tom okolní muzea. Zjistili jsme, že na městské muzeum máme velký počet sbírkových předmětů, že naše instituce zabírá přes 60 obcí kolem Skutče, takže jsme přirozeně dospěli k závěru, že změníme název na regionální, abychom vystihli nejenom obsah, ale objem,“ vysvětluje důvody změny Libor Aksler.

Z městského je regionální

Muzeum ve Skutči, jak se jmenovalo od svého vzniku v roce 1910, změnilo název už několikrát.

„Městským muzeem se stalo v roce 1935, to bylo s názvem Městské muzeum Jetmarovo, na počest svého nejvýznamnějšího ředitele a zakladatele muzea. V šedesátých letech to bylo Muzeum dělnického hnutí. A v roce 1989 jsme se stali Městským muzeem Skuteč, nyní přichází další změna a doufám, že vytrvá další čtvrtstoletí,“ líčí Libor Aksler. Změna bude postupná a podle ředitele potrvá přibližně dva roky.

Historický nákladní vozík a drážka ve venkovní expozici

Řemeslná sobota

Akce už po jedenácté oživí veškerá pracoviště a dílny v muzeu. „Přijde švec do ševcovské světničky, bude ručně šít obuv. Bude ukazovat, jak se šije na prvorepublikovém stroji Adler. Zprovozní se kovárna, přijde kovář, roztopí výheň, zprovozní buchar. Následně máme ukázky lámání žulových bločků za pomoci pneumatické dlabačky. Dál zprovozníme beranovou štípačku dlažby, což je velmi pozoruhodný exponát, který zvládne za hodinu vyrobit až tři tisíce dlažebních kostek.“ Řemeslná sobota bude 20. srpna od 9 do 17 hodin.

Jaké další unikáty mají v Regionálním muzeu Skuteč? A jak získali do sbírky kolo Las vyrobené za první republiky právě ve Skutči? Poslechněte si celý záznam povídání s Liborem Akslerem.

Spustit audio

Související