Rodiče letos dětem nadělovali vousaté dinosaury

8. leden 2018

Agama vousatá byla hitem letošních Vánoc a opravdu vypadá jako malý dinosaurus. Tělo má pokryté zašpičatělými šupinami a dorůstá okolo padesáti centimetrů. Má obrovský apetit a nevadí jí pozornost člověka. Když ji vezmete z terária, nemusíte se bát, že pustí ocásek, jako jiní ještěři.

„Například gekoni nebo gekončíci pustí ocásek, když se cítí v ohrožení. Říká se tomu autotomie, což je ochranný prvek ještěrů proti predátorům. Pokud jsou v ohrožení, zanechají hýbající se ocásek, který může odlákat predátora. Sami utečou. Agamy tento prvek ochrany nemají vyvinutý,“ vysvětluje chovatel Tomáš Mazuch.

Výhody chovu ještěrů

Ještěři i hadi mají tuhou moč, takže když vyměšují, podestýlka se tak rychle neznečistí a nezapáchá. Agama člověku činí nejen radost tím, že je celkem přítulná a nevadí jí pomazlení. Ale dobře udělané biotopové terárium vypadá efektně v obýváku a může se stát ozdobou místnosti.

Biotopové terárium může být ozdobou bytu

O biotopová terária je stále větší zájem. Napodobují přirozený biotop zvířete. „Například agama vousatá pochází z Austrálie, takže se tam vytváří pozadí, kde jsou skály, červený písek a vypadá to velmi efektně. Nesmí chybět kvalitní zdroj tepla, světla, ultrafialové záření, atd. Pak to skutečně vypadá, jako by agama seděla na kameni v přírodě,“ říká chovatel Tomáš Mazuch. 

Člověk se musí trochu otáčet, aby je nakrmil. Agama by měla dostat krmení každý den. Čím je mladší, tím by měla být bohatší živočišná složka. Nejčastěji se jedná se o cvrčky, sarančata nebo šváby. Neměla by chybět ani tráva, zelenina a seno.

Chcete mít doma opici? Zkuste malou drápkatou

Chcete mít doma ručně dokrmenou opičku, která na vás bude doslova viset? Pokud si opravdu pořídíte ručně krmené mládě, možná si z rodiny vybere právě vás. Ale pozor, ostatní členy k vám pak nepustí.

U papoušků počítejte s pubertou. A s možným milostným trojúhelníkem

V zooparku v Estourmelu se občas proletí i tento papoušek ara

Líbí se vám krásné barvy a vzhled velkých papoušků? Chtěli byste domů takového společníka. Proč ne. Jsou to chytří ptáci, kteří mají schopnost se mnohé naučit. Pokud ale chcete být spokojeným chovatelem, je potřeba dodržet určitá pravidla.

Nejmenší drápkaté opičky mají kolem deseti až patnácti centimetrů. „Kosman zakrslý je nejmenší opička, o něco větší jsou to tamaríni, největší jsou lvíčci. Ty známe ze ZOO,“ říká chovatelka Kateřina Kadlečková a pokračuje:

„Lidé si představují, že to bude mazlík, který bude běhat po bytě a jen si hrát. Ale to nedoporučujeme. Jsou to párová zvířata. Pokud opice nemá svého partnera, vybere si jednoho z té rodiny a ostatní terorizuje. My jsme dostali jednu ručně dokrmenou samičku, ta si oblíbila manžela, a když se přiblížím já, tak mi škube vlasy.“

Pokud se rozhodnete pro chov těchto opiček, měly byste si zakoupit pár. Je to pro ně přirozené, jsou pořád spolu, čistí si kožíšky, hrajou si, je radost se na ně dívat. Drápkaté opičky se dají sehnat od chovatelů přes internet. Musíte si ale vyřídit povolení o chovu. A počítat s tím, že veterinář přijde na kontrolu, a bude zjišťovat předem dané podmínky pro chov těchto zvířat.

Spustit audio