Rosický pivovar znovu ožívá, pivo ale nejspíš vařit nebude

26. únor 2017

Poslední pivo v rosickém knížecím pivovaru uvařili sládci za první republiky. Budova pak sloužila jako sklad a nakonec jen chátrala. Teď začala oprava této technické památky.

„Dokud byl pivovar v chodu, bylo živěji a veseleji v Rosicích.“ Tahle věta z obecní kroniky připomíná význam památky v malé obci na Chrudimsku, která poslední roky jen chátrala. Řemeslníci teď začali bývalý knížecí pivovar opravovat. Oblíbený nápoj se tam ale znovu asi vařit nebude.

„Tady jsou hliníkové šablony, které přijdou na střechu, takže celá střecha bude nová. Máme tady takový skvost, říkám tomu kvůli stropu pracovně rytířský sál,“ říká starosta Rosic pan Luboš Netolický.


Ledařské náčiní na Veselém Kopci
K pivovaru samozřejmě patřily i pivovarské sklepy, které pořád existují. V zimě se do nich zavážel led a sloužily hlavně ke skladování a kvašení piva ale také se tady stáčelo. Ledařské náčiní z Rosic je dodnes k vidění ve skanzenu na Veselém Kopci.

Podle starosty historie pivovaru sahá až do feudálních rodů, jako byli Berkové, potom Kinští. „Myslím si, že to je 15. až 16. století. Největší úpravy a největší rozmach pivovar zaznamenal za rodu Kinských, když tady hospodařili. V této podobě se dochoval do dnešní doby. Poslední vaření piva bylo za první republiky a bylo to těsně po první světové válce.“

Na půdě bývalého pivovaru mohou být v budoucnu napříkaad byty

V další části jsou do půlky zazděná okna. Zde se podle starosty skladovalo obilí. „Další jsou humna, tam se dřív sušil slad. To je taky vysoké a hluboké a navazuje to na komín.“

Čtěte také

Na půdě pod střechou jsou připraveny nové díly a oprava pivovaru už začala. „Budeme to provádět tím způsobem, že de facto dáme celou novou krytinu a vyměníme vadné části na střeše na krovech. V tuto chvíli je nejdůležitější udělat střechu tak, aby do pivovaru nezatékalo,“ doplnil starosta Netolický.

Pivovar jako nové centrum obce

Ještě stále není úplně jasné, jak v Rosicích opravený objekt využijí. „Určitě nám tady chybí zařízení pro seniory. Potřebovali bychom přesunout i obecní úřad. Další věc, co nám schází, je hasičská zbrojnice, která bohužel se nám taky trošičku rozpadá,“ dodal starosta Rosic.

Oprava bývalého pivovaru potrvá několik let a pokud vše půjde podle plánu, mohlo by se z něj stát přirozené centrum obce. V budově by se mohly sejít hasičská zbrojnice, společenský sál, obecní úřad i bydlení pro seniory.

autor: kop
Spustit audio