Rybáři na Chrudimsku se pouští do tažení proti kormoránům

6. prosinec 2019

Rybáři na Chrudimsku mají jednodušší cestu, jak se bránit před kormorány. Ptáci podle nich často dokážou na rybnících způsobit velké škody.

Už před třemi lety proto ministerstvo životního prostředí vydalo vyhlášku, která zmírňuje podmínky ochrany ptáků. A na některých místech je možné je i střílet.

S odstřely kormoránů je to ale složitější. Platí vyhláška, která dává rybářům možnost ptáky střílet. Předtím to bylo tak, že museli žádat jednotlivé úřady, pod které revíry patří. A často se stávalo, že se podmínky povolení místo od místa lišily. Teď je plošné povolení pro celý kraj, ale pověřené obce vyhlašují, že nastaly okolnosti, kdy je možné odlov spustit - tedy že ptáci na rybníky skutečně dorazili. To je teď případ Chrudimska a Hlinecka.

Na Chrudimsku tak lze ptáky likvidovat na velkém Horeckém rybníku v Chrasti. Ten rybáři intenzivně využívají k odchodu ryb a dobře to ví i kormoráni, kteří se tam stahují. Minulý týden jich tam napočítali asi kolem třiceti.

Dvacet procent z hejna

Podle vyhlášky je možné zlikvidovat maximálně dvacet procent ptáků z hejna. Jenže i tady platí další podmínky. Úředníci sice říkají rybářům, že můžou kormorány střílet a že nastaly podmínky pro odlov, jenže ti zároveň ještě potřebují povolení podle zákona o myslivosti. Nelze tedy přijít na břeh rybníka s brokovnicí a začít ptáky střílet.

Čtěte také

Podmínky umožňující odlov budou platit do konce března a někde i déle, to je záležitost třeba plůdkových rybníků, kde je možné odstřely povolit i v dubnu.

Existuje ještě celá řada výjimek, kde nic z uvedeného neplatí. Jsou to hlavně chráněné oblasti nebo rybníky s výskytem chráněných živočichů. Na Pardubicku jsou to třeba rybníky u Bohdanče, na Chrudimsku zase v CHKO Železné hory nebo Žďárských vrších.

Spustit audio

Související