S brigádami se roztrhl pytel. Nezletilí ale mají řadu omezení

7. červen 2019

S létem začínají dovolené a firmy kvůli chybějícím zaměstnancům nabírají studenty na dočasné brigády. Jde spolu s Vánocemi o sezónu s nejvyšší nabídkou brigádnických pozic v roce.

V dnešní době je opravdu z čeho vybírat. Lokality s průmyslovou historií a sítí obchodních řetězců jsou na tom nejlépe. „Firmy obsazují taková brigádnická místa, kde je potřeba relativně krátká doba zaškolení. Na půlroční zaučování vás těžko někde jako brigádníka vezmou. Nejčastěji zaměstnavatelé nabízejí práci v supermarketech, e-shopech a průmyslových závodech. Doménou velkých měst bývá i job v administrativních firmách. Ať už jde o práci na recepci, pozici asistentky nebo zadávání dat do počítače,“ popisuje personalista Jindřich Hodek z agentury Index Nosluš.

Podle Hodka mají o brigády víc zájem děvčata, než chlapci. Jsou pracovitější a také zodpovědnější. Obecně se studenti nejčastěji poohlížejí po místech v administrativě. Vysokoškoláci zase sledují obory se speciálním zaměřením, které znají ze studijních ročníků a chtějí si tak prohloubit znalosti.

Od kolika let může student nastoupit?

Na brigádu mohou nastoupit jen ti studenti, kterým bylo patnáct let, a současně mají ukončenou povinnou školní docházku. Pokud nesplňují jednu z výše uvedených podmínek, pracovat nesmí. Alespoň tedy co se týče brigád v Česku.

Různé typy smluv pro brigádníky

Před nástupem do práce by si měl brigádník pohlídat, jakou formou je spolupráce se zaměstnavatelem uzavřena.

„Český zákon nabízí tři základní formy pracovního vztahu. Klasický pracovní poměr je nejméně využívaný. Dále existuje dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti. Obě jsou pro brigádníky vhodné, ale na DPP nesmíte odpracovat víc než 300 hodin za rok. Pokud to propočítáte, tak na letní prázdniny by to mohlo v pohodě stačit,“ usmívá se Jindřich Hodek. Ve smlouvě nesmí chybět místo a druh výkonu práce, včetně data nástupu do práce. Bez těchto údajů je smlouva neplatná. Cokoliv navíc je nepovinné.

Jaká omezení a nařízení platí pro nezletilé?

  • mladiství nesmějí pracovat přesčas (maximálně 8 hodin)
  • nesmějí pracovat na nočních směnách (od 22 h do 6 h)
  • nesmějí dělat práce, které jsou pro ně fyzicky nepřiměřené, nebezpečné nebo škodlivé jejich zdraví
  • zaměstnavatel s nimi nesmí uzavřít dohodu o hmotné zodpovědnosti, kterou někteří klienti vyžadují třeba při práci s finanční hotovostí nebo při zapůjčení firemního mobilního telefonu nebo notebooku
  • mají nárok na povinnou 30minutovou pauzu (nejdéle po 4,5 hodinách)

Jsou hodinové mzdy, které agentury i zaměstnavatelé uvádějí hrubé, nebo čisté? A jak je to s odvodem zdravotního a sociálního pojištění? Poslechněte si ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související