S vidličkou po světě! Cestovatelská talk show Petra Voldána s foodblogerkou Dagmar Heřtovou

Už podruhé budeme na cestách světem s gastronomickou novinářkou, foodblogerkou, ale i právničkou, kterou jste v pořadu "Na cestách" slyšeli před pěti lety. S Dagmar Heřtovou, která ráda vaří, ochutnává a také cestuje, jsme tehdy představovali sváteční vánoční stoly v různých koutech světa.

Speciality sváteční tentokrát vystřídají kulinářské zajímavosti a já si do mapy světa sem tam dovolím zapíchnout vidličku, abych tím moji partnerku u mikrofonu nasměroval k některému z regionálních pokrmů. To i proto, že Dagmar Heřtová vydala nedávno knihu, ve které ji právě součást příboru provází gastronomickými zastávkami v různých koutech světa.

Víno a hecováni Anglie - Francie

Čtěte také

Že se Angličané s Francouzi rádi popichují je známé, zažil jsem to párkrát jako rozhlasový zpravodaj v Londýně a příspěvky na toto téma jsem měl rád.

Proto mne nepřekvapila informace Dagmar Heřtové, že teď v Anglii rádi dávají k lepšímu, že v několika soutěžích producentů vína porazili právě vinaře z Francie. Startovní téma v pořadu "Na cestách" rozhodně zajímavé.

Jahody a tenis

Vidlička z mého cestovatelského kufříku zůstala zapíchnutá na mapě v Anglii i v pokračování našeho rozhlasového putování. Konkrétně v Londýně a my vám s Dagmar Heřtovou povíme, jak jde dohromady spojení špičkového tenisu při legendárním Wimbledonu a tun jahod a litrů smetany.

Tenisový turnaj totiž není jen sportovní, ale i společenskou událostí. Tu chuť jahod za zvuků odpalovaných míčků si vybavuji i já dodnes.

Titanic, kuchyně a pekař profesionál

Čtěte také

Myslím, že mezititulek vám docela barvitě napovídá, o čem dál bude nesmírně zajímavě v gastro cestování na rozhlasových vlnách vyprávět Dagmar Heřtová.

Poslechnete si, co se vařilo cestujícím na plavidle, které se ale stalo synonymem katastrof. A vyslechnete i příběh lodního pekaře, který do záchranných člunů dával cestujícím na cestu chleba.

San Francisco a restaurace režiséra

Francis Ford Coppola je nejen známý filmový tvůrce, ověnčený Oscary, ale také majitel restaurace, do které nás Dagmar Heřtová pozve. Vydáme se do Kalifornie, kde se v San Franciscu usadíme v Café Zoetrope. A co se bude servírovat?

Gastro cestování s Dagmar Heřtovou

Moje partnerka u mikrofonu nabídne italskou kuchyni - jak jinak, když režisér a scénárista pochází z italsko-americké rodiny.

Třešně, štrůdl i Mozart

Čtěte také

Pestré bude gastro cestování na rozhlasových vlnách s Dagmar Heřtovou, to vám mohu zaručit. Za třešněmi se možná překvapivě vydáme zpět do Anglie, kde má Dagmar Heřtová "druhý" domov. Především asi posluchačkám pak dá tip na nepříliš obvyklou ingredienci do jinak osvědčeného a oblíbeného štrůdlu.

A pokud máte dojem, že to už bychom se měli přesunout zpět na kontinent - konkrétně do zemí bývalého Rakousko - Uherska, pak máte pravdu. Zavítáme do Rakouska a dovíte se i podrobnosti o cukrátkách se vše říkajícím názvem - "Mozartovy koule".

Nejen co mají rádi agenti 007

Čtěte také

Uhodli byste, co má rád představitel filmového Jamese Bonda Pierce Brosnan, na jaké vietnamské polévce je závislá Dagmar Heřtová, či jakou historii má boršč? To všechno vám také nabídneme v rozhlasovém pořadu a prozradíme i nejoblíbenější pokrm Dagmar Heřtové z nabídky české kuchyně. Prozradím už teď, že jsou to meruňkové knedlíky.

Ostatní už si poslechněte na stanicích Český rozhlas Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice. A to v pondělí 21. října 2024 po zprávách v 18:00 při premiéře pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem", tentokrát s gastronomickou novinářku a cestovatelku Dagmar Heřtovou, nebo si nás nalaďte v audioarchivu.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.