Sám se dobije i vyprázdní. Robotický vysavač ano, ale....

8. prosinec 2020

Předvánoční doba vybízí pořádkumilovné lidi k pečlivějšímu úklidu. Někteří se uchylují k umělé inteligenci, která dokáže vysát prach z podlah a koberců, zatímco je majitel bytu v práci. Ale práce robotických vysavačů není zdaleka tak dokonalá, jak některé reklamy slibují.

Robotický vysavač je vhodný především do bytů bez prahů, tedy bezbariérových. Nejlepší je, když jsou všude tvrdé a hladké podlahy, a nestřídají se koberce s PVC. I když některé dokonalejší stroje si i s prahy a kabely poradí. 

„Pokud ale máte na robotický vysavač vyhrazenou částku do deseti tisíc, s překonáváním složitých překážek nepočítejte,“ říká šéfredaktor Testado.cz Petr Smejkal, který přinesl do studia výsledky posledního testování robotických vysavačů. Ve vysílání Českého rozhlasu Pardubice odpovídal na nejčastější dotazy posluchačů:  

Na jakém principu robotický vysavač funguje?

Je to pohyblivé elektronické zařízení velikosti osobní váhy, které disponuje kamerami, nárazníkem, a k pohybu slouží pojezdová kola. Vysavač je řízen vnitřní centrálou. Ve spodní části má systém, který nasává prach, a štětinky, které nahánějí drobky do vysavače.

Robotické vysavače jsou chytré i hloupější. Ty chytré si prostor, který mají uklízet, díky kamerám naskenují a zmapují. Pokud jednou narazí do židle, příště už se to nestane. Ty hloupé narážejí do předmětů neustále, s prahy, ani s elektrickými kabely si neporadí.

Na jaký typ podlahy se robotické vysavače hodí? Jak je to s koberci?

Nejlíp si robotické vysavače poradí s prachem a drobky na hladkých podlahách. Problém může nastat při vysávání huňatých koberců nebo koberců s třásněmi po stranách. Pokud chcete robotický vysavač hlavně k odstranění chlupů domácích mazlíčků, zjistěte si rozbory testování jednotlivých značek na stránkách testado.cz. Nejnovější testy robotických vysavačů najdete také v novém vydání prosincového dTestu. Některé vysavače si totiž s chlupy vůbec neporadí, jiné je spolehlivě vysají.

Přechod mezi hladkou podlahou a kobercem? Práh mezi místnostmi? Lepší vysavače to zvládnou, ty levnější ne

Jakou plochu jsou schopny robotické vysavače uklidit? Hodí se jen do bytu nebo i do velkého domu?

Ideální jsou tyto vysavače do bytů s hladkými povrchy a minimem nábytku. Čím více překážek a prahů, tím je to pro umělou inteligenci složitější, někdy i nemožné. Ale existují typy vysavačů, které dokážou překonat i prahy a vysát celý dům. V tom případě ale počítejte s vyšší finanční částkou.

Budou vyhovovat robotické vysavače lidem bez technického talentu? 

Obsluhu zvládne skoro každý, i když některé návody nejsou jednoduše napsané. Záleží na tom, jestli si vyberete robot, který je navázaný chytrý telefon. Ale jsou i velmi jednoduché přístroje. Pokud si člověk nechce zapínat robotický vysavač pomocí aplikace v době, kdy zrovna není doma, postačí jednoduchá varianta s několika málo ovládacími prvky. 

Naopak lidé, kteří jsou pracovně vytížení, ocení časovač. Robotickému vysavači jednoduše zadáte, aby uklízel například každé pondělí od sedmi do devíti hodin, kdy nebudete doma. Vrátíte se z práce a máte hotovo.

Jak dlouho vydrží robot pracovat? Jak je to s nabíjením?

Baterie hraje při úklidu zásadní roli. Průměrně dokáže vysávat na plné nabití asi hodinu, hodinu a půl. Za tu dobu stihne uklidit středně velký byt. Každý robotický vysavač má svou dobíjecí stanici. Většina modelů si dokáže dojet do stanice sama, když je to potřeba. Ty lepší se umějí dokonce samy vyprázdnit. Pokud ale tyto vychytávky nepotřebujete, vystačíte si s levnějším modelem a vlastníma rukama.

Jsou robotické vysavače hlučné? Můžeme při jejich úklidu sledovat televizi nebo poslouchat rádio?

Některé typy robotických vysavačů jsou hlučnější, ty dražší většinou méně. Ale na poslech rádia nebo televize to není. Lepší je zapnout robota v době, kdy také pracujete. Odpočívat se při robotickém vysávání příliš nedá, ledaže byste se chtěli kochat pohledem na to, jak za vás pracuje někdo jiný.

Umí robotický vysavač kromě vysávání také vytřít podlahu?

Existují modely, které dokážou nejen vysávat, ale po výměně příslušenství dokážou dokonce vytřít podlahu. Ale samy situaci nevyhodnotí. Tak daleko ještě s umělou inteligencí nejsme. Vysavač musí majitel ručně vyměnit za mop.

Spustit audio

Související