Seč na Chrudimsku je bez doktora. Pět set lidí hledá náhradu

31. červenec 2019

V Seči na Chrudimsku řeší doktorský problém. Praktická lékařka tam skončila a stovky pacientů čeká cesta jinam. Aspoň do té doby, než se podaří najít nového doktora.

Praktická lékařka odešla do důchodu. Výběrová řízení na poskytování zdravotnické péče krajský úřad vypsal už na jaře. Jenže do půlky června se nikdo nepřihlásil. Žádný lékař neměl o provozování ordinace v Seči zájem. Karty pacientů, kteří si sami nenašli náhradu, tak zůstanou uložené na krajském úřadu.

Pacienti tak budou muset jezdit jinam a starosta Seče Marcel Vojtěch (Sečská lilie) z toho není vůbec nadšený. Podle něj se může výpadek týkat asi pěti set lidí, kteří budou muset hledat doktora jinde. Může to být ale problém - třeba v nejbližším sousedním městě Třemošnici, má praktický lékař už plno a další pacienty nepřibírá. Další možnosti jsou Prachovice, Heřmanův Městec, ale to jsou další kilometry navíc.

Sečská radnice se snaží s pardubickým hejtmanstvím domluvit na zajištění zdravotnických služeb a má připravené i nouzové řešení. Za 300 tisíc město koupilo auto, které bude určené na svozy k doktorům. Podle starosty Marcela Vojtěcha ale zatím není jasné, kolik lidí bude chtít dopravu zajistit, protože radnice neví, kdo mezi pacienty končící lékařky patří. Seč také zaplatí přestavbu nové ordinace, ta by měla být hotová do konce roku.

Spustit audio

Související